Регион

Загреб: Скандалозно предавање америчке псеудонаучнице

027833

Прва јавна иступања америчке псеудонаучнице Џудит Рајсмен, чије би круна боравка у Загребу требало да буде предавање у једној од дворана Хрватског сабора у организаицји ХДЗ-а, претворила су се у скандал.

На предавању на Факултету политичких наука у Загребу студенти су напали Рајсманову, која тврди како је нацизам и холокауст углавном створио њемачки хомосексуални покрет, позната по хомофобији, промовисању говора мржње, ширењу неравноправност и банализовању холокауста. На њихова бројна питања Рајсманова је одбила да одговори, рекавши да ће одговарати како она жели и да је нико не може контролисати. Због увреда које је изрекла на рачун студената, као на примјер да су их индоктринирали комунисти, реаговао је и декан факултета Ненад Закошек.

Упозоривши је да не може тако разговарати са студентима, подсјетио је да су то млади људи, рођени у Хрватској. „Ако их је ико индоктринирао, онда је то католичка црква!“, рекао је Закошек.

Конференција за новинаре након њеног гостовања на факултету у организацији католичког удружења Виђиларе, које се бори против увођења здравственог васпитања, прошла је у у атмосфери увреда.

Два мушкарца избачена су јер су јој рекли да је она хомофоб и да Хрватска није земља трећег свијета.

„Нигде нисам видјела толико хулигана као овдје“, рекла је Рајсманова, добивши аплауз својих присталица.

Ни на конференцији за медије није одговарала на питања, додавши да није дошла да прича о свом писању о „розе свастици“, односно повезивању нацизма и хомосексуалности.

Такође се није могла сјетити ни једног научног часописа који је објавио њена истраживања, па је умјесто тога позвала новинаре да се информишу на њеним службеним веб страницама. Одбила је да каже да ли вјерује у Дарвинову теорију еволуције, рекавши да је дошла у Хрватску због злостављања дјеце и сличних тема. „Сексуална едукација је врло опасна, а тамо гдје се спроводи, уродила је великом штетом“, рекла је она.

У међувремену су сви посланички клубови у Сабору, осим ХДЗ-а који ју је и позвао, осудили тезе Рајсманове и њен боравак у Загребу.“Она промовише скандалозне и недопустиве ставове“, рекли су представници и владајућих и опозиционих партија, док су женска удружења тражила да јој се забрани гостовање у Сабору, поготово након што се открило да она тамо не би говорила на позив предсједника Сабора Јосипа Леке.

Он се раније оградио од њеног гостовања, рекавши да ништа о томе није знао, већ је ХДЗ закупио дворану, тврдећи да је иступање Рајсманове знак слободе мишљења и говора. Гостовање Рајсманове дио је кампање ХДЗ-а и католичке цркве против дијела програма здравственог васпитања који спроводи министар образовања Жељко Јовановић, а који у себи има и за многе споран четврти модул о полности.

Коментариши чланак

Коментара