Вијести, Регион

Заев прети да због Ханове изјаве у Вашингтону неће доћи на преговоре у Бриселу

АМЕРИЧКИ САВЕТНИЦИ ИЗ СЕНКЕ НАСТАВЉАЈУ ДА ДИРИГУЈУ ГЛАВНИМ МАКЕДОНСКИМ „АМЕРИКАНЦЕМ“

  • Из Брисела стигао деманти у којем се тврди да Јоханес Хан није рекао да ванредне изборе договорене за април 2016. треба да припреми актуелна влада премијера Николе Груевског

        Вођа македонског опозиционог СДСМ-а Зоран Заев изјавио је да неће присуствовати састанку са европским комесаром Јоханесом Ханом, 10. јуна у Бриселу, на коме би требало да се дефинишу начини изласка из политичке кризе, објавила је ТВ Нова.

        Заев каже да је Ханова изјава у Вашингтону, након састанка са политичким лидерима у Скопљу, пристрасна и да не одговара тренутку с обзиром на предстојећи одлучујући сусрет у Бриселу.

        „Чуди оцена европског комесара Хана о генерално позитивним извештајима посматрачке мисије ОЕБС-а у вези последњих избора у Македонији. Ни ОЕБС ни ЕУ до сада нису констатовали да је извештај о изборима у Македонији позитиван. Осим тога, докази из пројекта „Истина за Македонију“ су разоткрили и криминалну позадину у више изборних циклуса у земљи које је организовао и спровео (премијер) Никола Груевски и његова власт“, рекао је Заев.

        Он је нагласио да се СДСМ у овом периоду односила максимално демократски и седала за преговарачки сто упркос неравноправном положају у који је била постављена.

        „После разговора 2. јуна у Скопљу, против мене је подигнута још једна тужба и то за узимање мита, иако се кривична пријава МУП-а односила на покушај примања мита.

        Такође, додао је, изведен је покушај диверзије на аутомобилу сина Зорана Верушевског, претресани су станови особа у притвору, паљена су возила, нападани су неистомишљеници власти.

        „Уложили смо максимум у овај озбиљан процес и очекујемо да све стране то поштују“, рекао је Заев за ТВ Нову.

        Та телевизија је пренела и деманти Брисела у коме се каже да Хан није рекао да договорене ванредне изборе у априлу треба да припреми актуелна влада премијера Груевског.

        „Не, комесар није рекао да актуелна влада треба да спроведе превремене изборе. Комесар Хан је у Вашингтону поновио оно што је било договорено на сусрету у Скопљу, а то је да ће бити одржани нови избори у априлу 2016. године, да ће бити пооштрена изборна правила и да треба да буду идентификоване неправилности са претходних избора, да ће Европска комисија помоћи реформе закона итд. и да су партије показале спремност да следеће недеље донесу одлуку о владиној организацији која треба те изборе да припреми“, наводи ТВ Нова.

        Није посао Европске комисије, већ политичких партија да одлучују о структури владе која ће припремити изборе, наводе из Брисела.

        Комесар Хан је, додаје се, од македонских политичких лидера затражио да на бриселски састанак дођу са заједничким предлогом.

        Хан се, како се наводи,у својој изјави осврнуо и на скандал са снимцима из „афере прислушкивања“, истакавши да је велики, те да не сме да буде игнорисан.

        „Ради се о великом скандалу који нико не може да игнорише. Има око 22.000 снимљених трака што је велики скандал. Да не говорим о садржају, што је нешто друго. Мишљења смо да треба да постоји двократна реакција на ово. Једна је политичка и због тога тражимо од опозиције да се врати у скупштину и да ова питања буду решена на уобичајени политички начин, путем скупштинске расправе, да се формирају истражне комисије“, рекао је Хан и додао да је то истовремено и криминал који такође треба да буде решен у складу са националним и европским стандардима.

Вођа македонског опозиционог СДСМ-а Зоран Заев

Вођа македонског опозиционог СДСМ-а Зоран Заев

„Због тога смо понудили, а наши партнери су то и прихватили, међународне експерте за овај проблем“, рекао је Хан у Вашингтону.

Хан је – одговарајући на питање америчких новинара – рекао и да ЕК неће поновити препоруку за преговоре о чланству Македоније у ЕУ уколико ова криза не буде рашчишћена.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *