Вијести, Регион

Забринутост због нереаговања ЕУ на насиље

145711

БЕОГРАД – Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске забринута је због млаког или готово никаквог реаговања ЕУ у вези са наставком скидања двојезичних табли са установа у Хрватској.

„Хрватска је чланица ЕУ и забринути смо што унија ћути због скидања двојезичних табли, које садрже ћирилицу. Очигледно је да су и даље присутни двојни стандарди, јер изгледа да се за Србе не може примјенити ни оно што им тобоже омогућава хрватски Устав. Сматрамо да ће се о овим проблемима разговарати и за вријеме најављене посјете хрватског предсједника Иве Јосиповића Србији током овог мјесеца“, рекао је Срни предсједник Асоцијације Милојко Будимир.

Он је истакао да је предвиђен и састанак представника Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске са Јосиповићем.

„То ће бити први пут након егзодуса да аутентични представници избјегличке популације разговарају са једним хрватским званичником“, додао је Будимир.

Српско народно вијеће, Клуб посланика Самосталне демократске српске странке у Сабору, Заједничко вијеће општина, Српско културно друштво „Просвјета“ и Српско привредно друштво „Привредник“ такође су осудили наставак насиља према ћирилици и слање насилних порука према Србима у Хрватској.

„Изражавамо најдубљу забринутост због ширења нетолеранције, незаконитости и насиља које су поводом ћириличног писма покренула поједина удружења, странке и појединци из вјерских институција. Посебно нас забрињава чињеница што се, умјесто осуде оних који шире нетолеранцију, незаконитост и насиље, ствара атмосфера осуде ћирилице и Владе која, са дужним опрезом, проводи законе који су годинама чекали на примјену“, наводи се у заједничком саопштењу.

У Хрватској је настављено разбијање и уклањање табли са двојезичним натписима који садрже ћирилицу – протекле ноћи на згради општине у Удбини непознати починиоци разбили су три плоче.

Табла са двојезичним натписом скинута је и са зграде Културно-информативног центра „Никола Tесла“ у Удбини, такође у току ноћи.

Истовремено, Штаб за одбрану хрватског Вуковара није прихватио иницијативу предсједника Хрватске Иве Јосиповића за „обнову дијалога о Вуковару“.

У Вуковару данима траје борба за очување табли које садрже ћирилицу, а у посљедње вријеме међу онима који крше законе, уништавајући те натписе, укључили су се и неки припадници полиције.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *