Вијести, Регион

За санкције спремна!

Mija-Maritna-Barbaric

Службеница Министарства за туризам Федерација БиХ подржала усташко скандирање хрватског фудбалера Јосипа Шимунића. Надлежно министарство поднело пријаву против ње. Поклич „За дом спремни“ описује љубав и понос коју осећам према домовини, и нема тренутка мржње у њој, написала Мија Мартина Барбарић на свом Фејсбук профилу.

Мија Мартина Барбарић, портпаролка Министарства за туризам и животну средину Федерације БиХ и некадашња представница те земље на Евросонгу, подржала је усташко скандирање хрватског фудбалера Јосипа Шимунића. Ресорна министарка Бранка Ружић предузела је мере против Барбарићеве наглашавајући да то није став те институције.

„За дом спремни! Ево, Јовановићу (хрватски министар образовања Жељко Јовановић, који је осудио Шимунићев потез), казни и мене ако смеш. Ова реченица није ништа више него љубав и понос коју осећам према домовини, и нема тренутка мржње у њој, а повест јако добро познајем“, написала је Барбарићева на свомФејсбук профилу.

Суд у Загребу казнио је Шимунића са 25.000 куна (око три и по хиљаде евра) због распиривања мржње.

После победе Хрватске над Исландом и пласмана на СП, Шимунић је истрчао на терен максимирског стадиона и са службеног разгласа повео навијање усташким покличем „За дом“, на шта су му навијачи узвраћали „Спремни“.

У изјави новинарима објаснио је да је „то одувек хтео да направи“ и да га није брига хоће ли бити кажњен.

„Немам чега да се стидим. Играо сам за свој дом. Они којима ово смета могли би да проуче историју, ако им смета ово што сам урадио, њихов проблем“, поручио је хрватски репрезентативац.

Историјски, поклич „За дом спремни“ не може се повезати било с чим другим до усташтва, иако се алибијима склони аналитичари често позивају на Николу Шубића Зринског који је јуриш из Сигета наредио узвиком „За дом, сад у бој“, или бана Јосипа Јелачића који би пред битку викао „За дом“, док му је војска одговарала „Спремни умријети“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *