Вијести, Регион

Вулиново смењивање тражи 80 невладиних организација

ОД ТУЖИЛАШТВА ОЧЕКУЈУ ДА СЕ ОЗБИЉНО ПОЗАБАВИ ПОКУШАЈЕМ ЗЛОУПОТРЕБЕ СЛУЖБЕНОГ ПОЛОЖАЈА

  • Директорка Грађанске иницијативе Маја СТОЈАНОВИЋ: За разлику од претходног конкурса, на овом обустављеном конкурсу избачен је ранији услов да организације неће добити новац ако су у конфликту интереса, а да су оне којима су додељена средства оснивале породице, да је на истој адреси регистровано више организација, да доста њих има слично име, као и да су велики број њих основали радници у центрима за социјални рад

         ВИШЕ удружења грађана поново је затражило смену министра Александра Вулина због, како тврде, неправилности којих је било на конкурсу за доделу средстава за унапређење система социјалне заштите, али и од Тужилаштва да реагује по службеној дужности, а од посланика да о томе отворе расправу у парламенту.

        Милан Антонијевић из ЈУКОМ-а рекао је на конференцији за новинаре у Кући људских права да ће удружења грађана поднети кривичну пријаву против НН лица због свега што се, како је рекао, дешавало на конкурсу и да од Тужилаштва очекују да се озбиљно позабави покушајем злоупотребе службеног положаја.

   Удружења грађана траже да се званично поништи конкурс за доделу тих средстава, који је расписало Министарство за рад, борачка и социјална питања, и да се распише нови конкурс, те да се објави који су чланови комисије учествовали у оцењивању предлога пројеката.

        Траже да се процесуирају сви одговорни за покушај злоупотребе новца пореских обвезника, и да се смени министар Вулин због његове несумњиве политичке одговорности у овом случају.

         „Тужилаштво мора да реагује по службеној дужности на очигледан доказ да је неко покушао да украде два милиона евра“, казао је Драган Поповић из Центра за практичну политику и додао да је намера била да се та средства дају „фантомским“ организацијама које су масовно осниване уочи расписивања конкурса.

       Поводом најава министра Вулина да ће средства од тог конкурса преусмерити у фонд за лечење деце оболеле од ретких болести, удружења тврде да он није власан да доноси такве одлуке и да је државним буџетом прописано где та средства треба да иду.

         Бојана Селаковић из Грађанске иницијативе рекла је да је спорно то што нису били познати критеријуми за доделу средстава и вредновање пројеката, а да удружења грађана која се баве пружањем социјалних услуга и која раде 10 и више година нису добила та средства на конкурсу него организације основане непосредно пре његовог расписивања.

         Представници удружења грађана су оценили да ће због, како тврде, нерегуларног конкурса највећу штету имати корисници услуга социјалне заштите, а да је оснивање „фантомских“ организација удар и на цивилно друштво.

       Директорка Грађанске иницијативе Маја Стојановић рекла је да је за разлику од претходног конкурса, на овом обустављеном конкурсу избачен ранији услов да организације неће добити новац ако су у конфликту интереса, а да су оне којима су додељена средства оснивале породице, да је на истој адреси регистровано више организација, да доста њих има слично име, као и да су велики број њих основали радници у центрима за социјални рад.

Aлександар Вулин

Aлександар Вулин

Поред ЈУКОМ-а и Грађанске иницијативе потписници ових захтева су Центар за развој непрофитног сектора, Црта, Центар модерних вештина, Србија у покрету, као и још, како је речено, око 80 организација цивилног друштва.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *