Вијести, Култура, Регион

Вуковар, поново туча са полицијом због ћирилице

Поново разбијена двојезична плоча на згради вуковарске полиције. Приведена двојица починилаца, од којих је један повређен у сукобу с полицијом. Лакше повређен и полицајац. Протест грађана због привођења тројице нападача.

Увиђај разбијене ћирилице у Вуковару.

Увиђај разбијене ћирилице у Вуковару.

Починиоци су се сукобили са полицијом, после чега су приведени, јављају хрватски медији. Један од Вуковараца је у том сукобу повређен.

Око тридесет особа је демонстрирало пред зградом полиције и блокирало саобраћај, захтевајући да сви приведени буду пуштени на слободу.

У неколико наврата звиждањем и погрдним узвицима демонстранти су спречили портпарола вуковарско-сремске полиције да да изјаву новинарима, пренели су локални медији.

Иако су раније данас из полиције саопштили да су у скидању табле и сукобу с полицајцем учествовала тројица Вуковараца, касније је потврђено да су за то осумњичена двојица 40-годишњих Вуковараца, док се 63-годишњак случајно затекао на месту догађаја.

У сукобу је лакше повређен полицајац који је покушао да их спречи у скидању табле, али и један 40-годишњак, па је обојици у болници пружена лекарска помоћ.

У току је криминалистичко истраживање инцидента.

Из Штаба за одбрану хрватског Вуковара, који се противи увођењу ћирилице у Вуковару, данас су поново позвали премијера Зорана Милановића да уклони двојезичне натписе.

Председник вуковарског огранка Самосталне демократске српске странке (СДСС) и заменик градоначелника Срђан Милаковић изјавио је новинарима у Осијеку да су инциденти у Вуковару последње што граду треба.

Двојезична табла на згради полицијске станице данас је разбијена други пут у последња 24 часа. Двојезични натпис на згради вуковарске полицијске станице први пут је разбијен у септембру када је и постављен на ту зграду.

У Вуковару су у септембру на зградама јавних установа и државних институција постављени двојезични натписи – на латиници и ћирилици, што је изазвало напетости и протесте у том граду, а табле су више пута скидали противници ћирилице.

(РТС)

Видите и остале вести везане за стање ћирилице у Хрватској:
1. http://www.vijestio.com/kultura-2/hrvati-su-bili-periferno-srpsko-pleme/
2.http://www.vijestio.com/kultura-2/smeta-makedonska-cirilica/
3.http://www.vijestio.com/vijesti/region/hrvatska-svetska-sugava-ovca/
4.http://www.vijestio.com/vijesti/region/ponovo-kamenovana-cirilica-u-rijeci/

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *