Вијести, Регион

ВУЈОВИЋ: Плате и пензије ћемо повећати – чим се стекну услови

МИНИСТАР ФИНАНСИЈА „ПРИЗЕМЉИО” ЈЕДНО ОД ГЛАВНИХ ВУЧИЋЕВА ОБЕЋАЊА ПОСЛЕДЊИХ МЕСЕЦИ

         МИНИСТАР финансија Душан Вујовић изјавио је данас да ће плате и пензије бити повећане чим се стекну услови, односно када се заврши фискална консолидација.

         „Стално размишљамо када ћемо рећи да је терапија фискалне консолидације завршена и да можемо да идемо на следећи корак, то ћемо урадити чим се створе услови“, рекао је Вујовић новинарима у Народној банци Србије.

         Министар је, одговарајући на питање – када би могло доћи до повећања плата и пензија и да ли је због тога могућа промена аранжмана са ММФ-ом – одговорио:

         „Ми се понашамо тако да поштујемо све потписане договоре, али нам је циљ бољитак Србије. Не желимо да штедимо због штедње, ми сада штедимо да бисмо смањили дефицит и још увек нисмо изашли из тога“.

         Он је додао да је сваки динар који је уштеђен у претходном периоду усмерен на смањење дефицита.

         „Тиме ћемо смањити ново задуживање као и укупан дуг и преокренућемо учешће дуга у бруто друштвеном производу. Када то остваримо и кренемо путем бољитка, само је питање дана када ћемо моћи да повећамо све расходе, почев од издвајањаза школе и болнице, до плата и пензија“, рекао је Вујовић.

         Он је истакао да је важно да издвајања буду одржива.

         Вујовић је рекао да очекује да ће дефицит буџета на крају године бити за 60 милијарди динара мањи од планираног, односно да ће износити 130 милијарди динара.

         Вујовић је, на конференцији ”Економско управљање у Европи и процес ЕУ интеграција: Која је улога централних банака?”, рекао да ће таквим резултатима највише допринети бољи приходи и уштеде на основу чега очекује пола милијарде евра мањи дефицит.

Министар финансија Србије Душан Вујовић

Министар финансија Србије Душан Вујовић

Министар финансија је подсетио да је прошле године у јуну, када је преузео функцију, дефицит износио 8,8 одсто БДП-а, а до децембра је већ пао на 6,6 одсто БДП-а.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *