Вијести, Регион

Вучићева влада међу десет најнеефикаснијих у свету

ГОРЕ СУ ВЛАДЕ ВЕНЕЦУЕЛЕ, ИТАЛИЈЕ, АРГЕНТИНЕ, ЛИБАНА, ЛИБИЈЕ, ХРВАТСКЕ, АНГОЛЕ, ЧАДА…

  • Рангирање извршено на основу показатеља као што су расипање и јавна потрошња, терет који производе прописи и транспарентност политике

         СРБИЈА има једну од најнеефикаснијих влада на свету, показао је последњи извештај Светског економског форума (WЕФ) о конкурентности.

         Ефикасност власти има значајне последице по конкурентност привреде неке државе и њен привредни раст. Претерана бирократизација и регулисање, недовољна транспарентност и лош законски оквир ограничавају развој бизниса и производе сталне додатне трошкове за предузетнике. Све то утиче на ометање даљег напретка.

         Србија је, према извештају Глобалне компететивности за 2014-2015. годину, завршила као десета на лествици држава које имају најнеефикасније владе, а у друштву је с Хрватском, Венецуелом, Италијом, Аргентином, Либијом, Либаном, Анголом, Чадом, Мауританијом.

         Најуспешније су владе Катара, Финске, Сингапура, Хонг Конга, Новог Зеланда, Уједињених Арапских Емирата, Руанде, Малезије, Швајцарске и Луксембурга.

         Најгору владу има Венецуела, а Хрватска је шеста.

         На дну листе су владе које, како објашњава Светски економски форум на својим интернет страницама, неодговорно располажу јавним финансијама, грађане оптерећују превеликим бројем регулација и не воде транспарентну политику.

Вучићева влада међу десет најнеефикаснијих у свету

Вучићева влада међу десет најнеефикаснијих у свету

У овом истраживању, које се спроводи у склопу Глобалног извештаја о компетитивности, истраживала се ефикасност националних влада у 144 светске државе, а на основу мера као што су расипање и јавна потрошња, терет који производе прописи и транспарентност политике.

„Конкурентност“ се дефинише као скуп институција, политика и фактора који одређују ниво продуктивности једне земље. Ниво продуктивности, заузврат, одређује ниво просперитета, до ког доводи привреда.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *