Вијести, Регион

Вучићева Србија препустила Арапима 68 одсто „Београда на води“

ПОСТАЛА МАЊИНСКИ ПАРТНЕР, АЛИ ТВРДИ ДА ЋЕ „РАВНОПРАВНО УЧЕСТВОВАТИ У ОДЛУЧИВАЊУ“

        КОМИСИЈА за заштиту конкуренције Србије објавила је да је одобрила концентрацију која ће настати уласком партнера из Уједињених Арапских Емирата у предузеће „Београд на води“ из Београда, које је основала држава Србија као једини власник.

        Како се наводи, концентрација се спроводи докапитализацијом, односно повећањем капитала друштва, којом ће партнер из УАЕ, фирма „Белгрејд вотерфронт капитал инвестмент“ (Belgrade Waterfront Capital Investment LLC) стећи учешће од 68 одсто у укупном капиталу, док ће Република Србија постати мањински партнер са 32 одсто удела.

        Арапски партнер ће након докапитализације бити укључен у контролу предузећа, чији ће чланови заједнички и равноправно учествовати у доношењу кључних одлука.

Предузеће „Београд на води“ основано је 26. априла 2014. као једночлано друштво, у искључивом власништву Републике Србије.

        Комисија за заштиту конкуренције Србије је приликом доношења одлуке да одбори концентрацију имала у виду да дозвољеност концентрације неће ограничити конкуренцију на тржишту, али је у процени ефеката посматрала и шири контекст спровођења пројекта, односно могућих погодности са становишта економског напретка и добробити.

        Пројектом „Београд на води“, како се наводи, обухваћене су стамбене и пословне зграде, као и читав низ објеката који служе јавној сврси хотели, школе, здравствене установе, музеји, тржни центар и друге грађевине те намене. Комплекс, додаје се, садржаће и паркове, тргове, шеталишта, друге површине и грађевине за јавну употребу.

        Планирана је изградња 6.128 станова са укупном површином стамбеног простора око 1.034.000 квадратних метара. У оквиру осталих површина, преко 750.000 квадратних метара намењено је коришћењу за обављање различитих делатности.

Београд на води

Београд на води

Истовремено ће грађевински простор јавних служби, јавних објеката и комплекса обухватити око 67.000 квадратних метара. Малу површину ангажоваће комуналне делатности и инфраструктурни објекти око 1.300 квадратних метара, навела је Комисија за заштиту конкуренције.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *