Вијести, Регион

Вучић затражио од Дачића да о подели Косова прво разговара са њим и Николићем

ПОНОВО ОБЕЋАО ЕКОНОМСКУ ЕКСПАНЗИЈУ СРБИЈЕ „У ГОДИНАМА ПРЕД НАМА”

  • Нагласио да се до сада наслушао безброј идеја о Косову, али да је „све другачије када дође до разговора у Бриселу, када дође до тога ко ће да се препире у Бриселу, када то траје осам, десет, дванаест сати, некако нас мало буде у тој соби за препирке“

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић поручио је данас да је за Србију најважније јединство и да би било најбоље да се о идејама о кључним државним питањима разговара унутар државног руководства, а да се у јавност излази са усаглашеним ставовима.

„Само уједињени можемо да постигнемо очување државног и националног интереса, као и економски просперитет”, рекао је Вучић замољен да прокоментарише изјаву министра спољних послова Ивице Дачића да је најбоље решење косовског питања подела покрајине.

Вучић је навео да се до сада наслушао безброј идеја о Косову, али да је „све другачије када дође до разговора у Бриселу, када дође до тога ко ће да се препире у Бриселу, када то траје осам, десет, дванаест сати, некако нас мало буде у тој соби за препирке“.

Вучић је рекао да не зна ни да ли је Дачић видео Платформу о Косову и Метохији председника Томислава Николића.

„Зато тражим да више разговарамо и излазимо са усаглашеним решењима”, рекао је премијер новинарима након скупа „Региони успеха” на коме је позвао привреднике да улажу у Покрајину.

Премијер је поручио и да је Србија по питању покрајине водила добру политику.

„Треба да будемо уједињени како бисмо економски ишли напред, а економска експанзија Србије је оно чему се надамо и то је наша највећа снага. То ћете видети у годинама пред нама”, додао је Вучић.

Премијер је оценио да је добро да Приштина формира Специјални суд за злочине ОВК. Додао је да је формирање те институције потребно „због много трагедија и ужаса кроз које је прошао наш народ на Косову”.

„Неко мора да одговора за злочине над Србима, па хајде сад нека неко прича шта су Срби чинили“, рекао је Вучић и додао да Србија верује у оно што је радио главни тужитељ Специјалног истражног тима за истрагу злочина ОВК Клинт Вилијамсон и многе организације, као и његови наследници, који су прикупљали доказе о злочинима.

Премијер је додао да се нада оптужницама на основу доказа и резултата истрага а и пресудама.

На захтев да прокоментарише најаву косовског министра Хашима Тачија о покретању тужбе за геноцид, Вучић је поновио да је правно говорећи то немогуће и да не верује да Косово то може да учини.

„То је толико неозбиљно да нисам у стању да коментаришем”, рекао је премијер.

Премијер је додао да је био веома изненађен када је чуо да неко тако нешто може и да помисли да каже и да сматра да је та изјава дата због формирања Специјалног суда на Косову и Метохији.

Према његовим речима, изјаве попут Тачијеве говоре управо колико је Србија озбиљна држава јер не улази у политичке играрије, не служи се сличним методима и не квари односе у региону.

Ивица Дачић, Александар Вучић и Томислав Николић

Ивица Дачић, Александар Вучић и Томислав Николић

Србија се понаша озбиљно и одговорно, националистичким изјавама и испадима подлежу само они који нису у стању да се баве економским проблемима и раде на јачању економије и решавању проблеме грађана, додао је премијер.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *