Вијести, Регион

Вучић рече да је Србију „одузео разбојницима“ и најавио продају Телекома

„СПУСТИЛИ СМО СРБИЈУ СА НЕБА НА КОЈЕМ СЕ НЕ РАДИ И НЕМА ПРАВИЛА НА ЗЕМЉУ НА КОЈОЈ СЕ ТЕШКО РАДИ, А МОРАЋЕ И ВИШЕ“

  • „Ово је влада тешких одлука за тешко време“, истакао је премијер на годишњој прес конференцији, на којој је сумирао учинак свог кабинета у протеклих осам месеци
  • СКРОМНОСТ: „Србија је данас у својој савременијој историји најпоштованија и у Европи и свету“
  • ФАКТИ: Рече премијер и да је пре њега и његове две владе „земља била препуштена политичарима и тајкунима, који су је уништили“, а да то сада тобоже више није. Истина је: да је Србија пре њега и његове владе била препуштена странцима, политичарима, тајкунима и пијавицама из лажног невладиног сектора и да се ту ништа за Србију није променило набоље
  • ФАКТИ: Признаде премијер да је „у току избор приватизационог саветника за Телеком“, али он – упркос томе – већ зна да ће за ту компанију бити понуђена „највећа цена у историји коју је Телеком могао да добије“. Чак је изразио увереност да ће цена бити „драматично већа од оне која је понуђена 2011.“. Питање је: одакле премијер све то зна пре избора приватизационог саветника? Такође: шта ће му приватизациони саветник ако ствари унапред тако стоје? Такође: тврди ли ово Вучић да Србија не уме да управља Телекомом и да за вођење државних финансија и Ер Србије може да „увози“ Србе из света, а да за Телеком ни то не може? Заправо: није ли цео „виц“ у ономе што пола Србије одавно зна – да је Телеком намењен Дојче Телекому и да ће приватизационом саветнику бити дате паре да то „мудро“ и „стручно“ предложи?

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је данас да је његова влада одузела Србију разним разбојницима и вратила је грађанима.

        „Ово је влада тешких одлука за тешко време“, истакао је премијер на годишњој прес конференцији, на којој је сумирао учинак свог кабинета у протеклих осам месеци, истичући да су радили отворено, поштено и одговорно.

        Вучић је оценио да влада, која је формирана 27. априла, враћа наду грађанима да ће, ако буду радили и били марљиви и вредни, Србија постати пристојна земља.

         „Први посао нам је био да кажемо да је ово отворена земља, земља радника и сељака, оних који марљиво и поштено раде, а не тајкунско -политичка прћија. И ако сам нечим задовољан, задовољан сам тиме што смо одузели Србију разбојницима и вратили је грађанима“, истакао је Вучић.

        „Све митове који су нас годинама убеђивали да смо посебни, да ништа није до нас и да су празне речи важније од дела, морали смо да оставимо иза себе, као и нерад, неодговорност и дефиницију „да нико не може да ме плати толико мало, колико мало ја могу да радим“, како су се претходне власти понашале, а земља била препуштена политичарима и тајкунима, који су је уништили“, рекао је премијер.

        Он је навео да је влада ставила пред себе тешке циљеве, другачије од оних постављених пред било коју претходну владу, који би требало да промене земљу, али пре свега грађане, наше навике и понашање.

         „Спустили смо Србију са неба на којем се не ради и нема никаквих правила, на земљу на којој се тешко ради, а мораће и више, и на којој постоје иста правила за све“, рекао је Вучић.

        Вучић је поновио да министри финансија и привреде Душан Вујовић и Жељко Сертић неће бити смењени, поручивши да је њиховим радом задовољан и да ће обавестити јавност кад дође до реконструкције.

        Он је рекао да је 27. априла у експозеу најавио реконструкције свог кабинета, јер мисли да је важно да се учинак министара проверава.

         „Рекао сам да је важно да се проверавају министри, да не мисле да су министри за четири године и да председник владе није председник владе за четири године. Можда може то неко боље да обави и да уради. Да се нико не опушта“, истакао је Вучић.

       Подсетивши да нигде није помињао имена министара који би могли да буду промењени, навео је да су онда у једним „новинама које важе за озбиљне“ измислили да ће Вујовић и Сертић бити смењени, што су затим друге новине, „које такође важе за озбиљне“ рекле како „Вучић поново замајава јавност њиховом сменом“.

         „Онда су то пуштали и електронски медији читајући и верујући да је истина и једно и друго и ја на то не знам шта бих рекао“, поручио је Вучић.

        Дијалог Београда и Приштине биће настављен 9. фебруара у Бриселу, потврдио је премијер.

        Он је на конференцији за новинаре рекао да ће на прве разговоре у Бриселу отићи са министром спољних послова Ивицом Дачићем, док ће са друге стране бити премијер Косова Иса Мустафа и министар спољних послова Хашим Тачи.

         „Могерини (висока представница ЕУ за спољну политику) је звала. С њихове стране биће Мустафа и Тачи и ми ћемо ићи у формату један плус један. На први разговор ћемо ићи Дачић и ја, а на друге ће ићи неко други са мном у зависности од теме“, рекао је Вучић закључивши:

         „Да ли 9. фебруара идем у Брисел радостан и срећан, да гледам Мустафу и Могерини, нисам ни срећан ни пресрећан, то је мој посао и моја дужност.“

        Вучић је изјавио да је Србија постала поуздан партнер, јер није обећавано оно што не може да се уради, те да је то постигнуто чврстом, стабилном, јасном и озбиљно дефинисаном политиком, те да је политичка стабилност предуслов за економски напредак.

         „Имали смо чврсту, стабилну, јасну и озбиљно дефинисану политику, политику очувања независности и суверенитета Србије. Поштовали смо себе, али смо били поуздан партнер и нисмо никоме обећавали оно што нисмо могли да испунимо. Нигде ни од кога нисте могли да чујете различите поруке“, рекао је Вучић.

  Каже и да се на Западу није обећавало да ће влада радити против Руса, а у Русији против Запада.

         „Свуда и на сваком месту имали смо јасно дефинисану, одговорну и озбиљну политику која нам је донела озбиљно поштовање… Србија је данас у својој савременијој историји најпоштованија и у Европи и свету“, указао је Вучић и додао да је Србија постала земља која је потпуно отворена и земља са највећом спољно политичком активношћу.

Истакао је да је министар спољних послова Ивица Дачић „у историји Србије имао највећу спољнополитичку активност као и председник владе, уверен сам и председник републике“.

         „Као председник владе укупно сам се за само осам месеци састао са 31 председником владе, што је више него на нивоу од пет година што је имао досадашњи председник владе који је имао најизраженију спољнополитичку активност. Али, не за осам месеци, већ за пет година“, додао је премијер.

        Подсетио је и да се у Србији састао са четири председника држава, и исто толико у иностранству. Такође се, истакао је, у Србији састао са двојицом вицеканцелара, пет министара спољних послова и двојицом министара економије, али и да је учествовао на седници Савета безбедности Уједињених нација.

         „Телефонских разговора обавио сам више од 40 са председницима држава и влада, и министрима спољних послова“, навео је Вучић.

        Премијер је рекао да је држава за 17.643 породице издвојила 4,22 милијарде динара на име материјалне помоћи због штете коју су претрпеле у мајским поплавама.

Од те суме, 119 породица добило је новац за изградњу кућа, 173 куће су изграђене, а градња 45 биће завршена у јануару, рекао је Вучић.

      Милијарда је, додао је, потрошена за насипе и друге објекте којима се Србија штити од будућих поплава и других елементарних непогода, док је Црвени крст дао помоћ од по 210 евра за 15.000 домаћинстава.

Вучић је изјавио да ће следећа година бити време изазова у којој ће се мењати лице Србије.

        Како је навео, незапосленост је од фебруара до данас, према подацима Националне службе за запошљавање, пала за 6,81 одсто.

         „У фебруару ове године 793.625 особа било је на бироу, данас је 739.044 лица. Тај број је смањен за укупно 54.581 особа што је 6,81 одсто“, рекао је Вучић.

        Према анкетама о радној снази Завода за статистику, пре две године незапосленост је била на нивоу од 26,4 одсто, данас је 17,6 одсто, а према његовим речима реално је тај проценат испод 19,5 одсто.

         „То је реално, ако изузмемо сезонске раднике, негде испод на 19,5 одсто и наш је посао да упркос тешким мерама, тај проценат не пређе 20 индексних поена“, рекао је Вучић.

        Вучић је изјавио да је у току избор приватизационог саветника за Телеком и да ће за ту компанију бити понуђена значајно већа цена, од оне која се очекивала.

         „Мислим да ћемо добити највећу цену у историји коју је Телеком могао да добије“, рекао је Вучић.

Премиjер на годишњоj прес конференциjи

Премиjер на годишњоj прес конференциjи

Он је казао да ће цена бити значајно већа, „драматично већа од оне која је понуђена 2011. године када су неки то покушавали пре избора да раде“.

„Ми тиме нећемо покривати свој дефицит као што неко каже“, рекао је премијер.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *