Вијести, Регион

Вучић не крије да ужива у улози АнтиЦипраса Ангеле Меркел

ОБЕЋАЛА ДА ЋЕ И ДАЉЕ ПОДРЖАВАТИ „ЕВРОПСКИ ПУТ СРБИЈЕ“ И „ДИЈАЛОГ СА ПРИШТИНОМ“ – КАО ДА ПРЕТИ

  • Можете рачунати – рекла је Ангела Меркел – на подршку из Берлина (у дијалогу са Приштином). Видимо да тренутно постоји велика спремност за компромис са српске стране. То ћемо да истакнемо током дискусија унутар Европске уније
  • Одговарајући на питање – да ли Србија може да рачуна на европску подршку да јој се не би догодио „грчки сценарио“ – Меркел је одговорила да сматра да је ситуација у Србији сасвим другачија, па нагласила: „Овде постоји влада која је вољна да иде не баш једноставним путем, али који ће уродити плодом, као у Португалији и Шпанији. У то сам дубоко уверена“

         НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел поручила је данас да је само питање времена када ће поглавља у преговорима са ЕУ бити отворена.

         Меркел је изјавила да Србија може да рачуна на подршку Берлина када је реч о дијалогу с Приштином и истакла да ће спремност српске стране на компромис бити узета у обзир приликом отварања поглавља, једино је питање времена када ће она бити отворена.

         Меркел је, одговарајући на питања новинара, рекла да спремност Србије на компромис, када је реч о дијалогу с Приштином, није увек био случај током претходних година.

         „Можете рачунати на подршку из Берлина. Видимо да тренутно постоји велика спремност и компромис са српске стране. То ћемо да истакнемо током дискусија унутар Европске уније. То није увек било тако током претходних година, али сада је ситуација таква и ми ћемо то позитивно оценити“, рекла је Меркел и додала да је „само питање времена“ када ће бити отворена поглавља.

         Она је на прес конференцији с премијером Александром Вучићем позитивно оценила и реформе које је Србија предузела и поручила да оне дају прве резултате, те да процене ММФ воде у том правцу.

         „Људи морају да стежу каиш, али те мере дају прве резултате, а у том правцу иду и процене ММФ“, рекла је Меркелова и додала да то показује да српска привреда ради на доброј основи.

         Уз констатацију да никада до сада у Београду није видео више новинара на једном месту него вечерас, Вучић је рекао да је долазак Меркелове велика част за Србију.

         Премијер је истакао да су односи Србије и Немачке све бољи у политичком и економском смислу.

         „Наша трговинска размена је 3,18 милијарди евра, Немачка је други увозник наших производа, а у немачким фирмама у Србији ради 26.000 људи“, рекао је премијер и додао да се Србија ослања на Немачку.

         Подсетио је да два саветника у Влади Србије су Немци, послала их је, казао је, немачка влада…

         „Србија се понашала као стуб стабилности у реигону и тако ће се понашати и убудуће“, рекао је Вучић.

         Као друго он је навео да је у разговору са немачком канцеларком било речи о томе да је Србија успела да покрене тешке економске реформе. Наш дефицит је, казао је, смањен са 6,6 на 1,6 одсто БДП-а, имамо веће приходе него што смо их имали и ове године ћемо имати позитиван раст наше привреде.

         Треће о чему је са Меркеловом разговарао је то да је Србија одлучна да настави свој пут европских интеграција и да на том путу и даље очекује велику подршку.

         Немачка канцеларка изјавила је да верује да ће економске реформе у Србији уродити плодом.

         Одговарајући на питања новинара – да ли Србија може да рачуна на европску подршку да јој се не би догодио „грчки сценарио“ – Меркел је одговорила да сматра да је овде ситуација сасвим другачија.

         „Овде постоји влада која је вољна да иде не баш једноставним путем, али који ће уродити плодом, као у Португалији и Шпанији. У то сам дубоко уверена“, истакла је Меркел.

Александар Вучић и Ангела Меркел

Александар Вучић и Ангела Меркел

Вучић је рекао да у нашим економским мерама немамо коме да се додворавамо, да те мере нико не воли али ће донети коначан резултат.

„Ми смо изабрали тешке мере зато што у лаким решењима нема добрих резултата. Грчка је наш пријатељ, али економске мере и економски пут који смо изабрали је другачији и уверен сам да ће донети добре режултате за Србију“ рекао је Вучић, одговарајући на питања у вези са економским реформама у Србији.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *