Вијести, Регион

Вучић довео Председништво БиХ у Београд и тврди да је то „нова страница заједничке будућности“

  • ВУЧИЋ: Причали смо о милијардама и стотинама милиона евра, о радним местима, о суштинском, истинском и искреном, лаганом стварању већег поверења између Срба, Бошњака и Хрвата
  • ЧОВИЋ: Данас да су Србија и Босна и Херцеговина две пријатељске земље које су на трагу искреног помирења. Пресрећан сам што сам у Београду, долазак у Србију је најбољи потез који је могао да направи
  • ИЗЕТБЕГОВИЋ: Ја сам тражио да састанак не буде у Карађорђеву већ у Београду, хтео сам да се изложим томе, да видим реакцију Београђана на моје присуство у овом граду

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић оценио је данас након разговора са члановима Председништва Босне и Херцеговине да је отворена нова страница заједничке будућности.

        Он је, на конференцији за штампу истакао да је разговарано отворено и искрено, те да су такви разговори најбољи.

        „Верујем да смо отворили нову страницу наше заједничке будућности“, истакао је Вучић.

        Разговарало се о конкретним пројектима, економским темама, а, како је навео, постигнут је договор да се одржи заједничка седница две владе у септембру.

        „Као Србија, желимо најбоље могуће односе са БиХ“, нагласио је Вучић.

        Након разговора с члановима Председништва БиХ о сарадњи у области инфраструктуре, енергетике, туризма и наменске индустрије, премијер је изјавио да постоји могућност да се она подигне на значајно виши ниво.

        Вучић је рекао да би, када је реч о наменској индустрији, Србија и Босна и Херцеговина могле заједно да наступе на трећим тржиштима, што би значило више посла за грађане две земље и више новца за компаније.

        „Мислим да смо успели да договоримо да радне групе наредних дана у Сарајеву и Београду раде на томе“, рекао је Вучић, додајући да би већ постојећа сарадња могла да се подигне на значајно виши ниво.

        Када је реч о сарадњи у области енергетике, Вучић је рекао да је било речи о електро-мрежи између Бајине Баште, Вишеграда и Пљеваља у Црној Гори и додао да две земље могу да постигну добар напредак и када је реч о туризму.

        „Мислим да можемо да привучемо туристе и направимо сличан визни, односно безвизни режим за туристе из различитих делова света, да их привлачимо понудама, да промовишемо екскурзије за одлазак ученика у БиХ и Србију, да обезбедимо заједничке подстицаје… Али, то је сада на радним групама и ресорима да наставе да раде на томе“, рекао је Вучић.

        Вучић је додао и да не постоји друга политика између Србије и Босне и Херцеговине осим политике најближих и најбољих могућих односа.

        Одговарајући на питања новинара, он је рекао да је ситуација у региону веома крхка и да је потребно много енергије како би се сачувала стабилност, али је нагласио да осим стварања већег поверења између Срба, Бошњака и Хрвата нема бољег одговора.

        „Има много тога што треба да урадимо. Оно о чему смо разговарали су важне ствари. Причали смо о милијардама и стотинама милиона евра, о радним местима, о суштинском, истинском и искреном, лаганом стварању већег поверења између Срба, Бошњака и Хрвата“, рекао је Вучић.

        Он је упитао шта друго преостаје, да ли би Србија требало да нападне Босну или Босна Србију и Републику Српску?

        „Шта је смисао у томе? Шта ће то добро да донесе? Кад и једни и други схвате да не постоји друга политика осим најближих и најбољих могућих односа, онда ћемо бити на добром путу. Ако брутално рационално поставите ствари, онда нема бољег питања од тога, нити другачијег одговора од онога који ми данас овде дајемо“, закључио је Вучић.

        Србији је изузетно важна стабилност и сигурност у Босни и Херцеговини, као и у другим суседним земљама, те да ће учинити све са своје стране да томе допринесе.

        Одговарајући на питање новинара да ли страхује за стабилност због инцидента у Сребреници, Вучић је истакао да из Србије никад ништа није могло да се чује против БиХ.

        „Ми ћемо дати све од себе да, ако можемо, својом политиком помогнемо, не мешајући се у унутрашње ствари БиХ и РС. Али ако можемо да допринесемо стабилизацији, то ћемо увек да радимо“, поручио је Вучић.

        Вучић је такође подсетио да Србија спроводи тешке економске реформе, зато је интерес Србије да се очува стабилност у региону.

        „Имамо озбиљне резове, а новим разговорима са ММФ-ом у августу, очекујем да ће грађани чути вести о позитивном расту након консолидације, а да бисмо све то наставили, морамо да имамо стабилност у региону. Ми смо најважниији део реформи прошли и сад би нам само фалило да нам политички сукоби нанесу штету да не можемо да се извучемо“, рекао је он.

        Вучић је подсетио да су Србију прошле године задесиле најгоре поплаве у историји земље, те би, како је казао, политичка дестабилизација била веома лоша.

        „Надам се да и сви остали имају довољно снаге и рационалног приступа да схвате да другачији прилаз не води бољем решењу. Стабилност у региону је интерес Србије. Нама је то толико важно да не могу да објасним“, рекао је Вучић.

        Члан Председништва Босне и Херцеговине Драган Човић изјавио је данас да су Србија и Босна и Херцеговина две пријатељске земље које су на трагу искреног помирења.

        „Где год да се окренете имамо ожиљке од претходног рата, али треба оставити историју историчарима, то је пут, другог пута нема“, рекао је Човић у Београду.

        Он је истакао да је пресрећан што је у Београду и да је долазак у Србију најбољи потез који је могао да направи. Поручио је да је његов основни задатак, као и Председништва и владе у БиХ да односе две земље подигне на највиши ниво.

        „Нема стране где се злочиници не доживљајвају херојима, и то је тако, а наше је да то свесно сагледамо, да разумемо да је свака мајка једнако вредна, било да је она Српкиња, Хрватица или Бошњакиња“, рекао је Човић и нагласио да је такав став основни услов за добре односе у будућности.

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Нисам хтео у Карађорђево, желео сам да осетим реакцију Београђана

        Бакир Изетбеговић је рекао да данас не може бити развоја и стабилности региона без процеса помирења и додао да је инсистирао на томе да данашњи састанак буде у Београду и да се прошета градом како би осетио реакцију грађана.

        „Ја сам тражио да састанак не буде у Карађорђеву већ у Београду, хтео сам да се изложим томе, да видим реакцију Београђана на моје присуство у овом граду“, рекао је Изетбеговић на питање шта очекује од шетње по главном граду Србије.

        Он је нагласио да је пре месец дана имао тет-а-тет разговор са Вучићем када су се сложили да ће учинити све у циљу помирења и да се зла више никада не понове.

        „Три члана Председништва су врло брзо дошла у посету Београду, јер желимо да кренемо у развој региона, а тога нема без стабилности и безбедности. А стабилности нема без интензивираног процеса помирења“, рекао је он.

        На питање – какву поруку шаље правосуђе БиХ када оптуженог за напад на Вучића у Поточарима пусти убрзо након што је и ухапшен, или ослободи Насера Орића одмах пошто је изручен Сарајеву – Изетбеговић је рекао:

        „Процес протов Орића ће бити настављен. Треба веровати правосуђу“.

Вучић уручио поклоне члановима Председништва БиХ

        Премијер Србије након заједничког обраћања медијима уручио је члановима Председништва БиХ поклон-корпе са српским производима.За чланове Председниства БиХ припремљени су домаћи производи – кафа, ракија, теглице са ајваром, џемом, вином.

        У једној од корпи није било алкохола, већ ртањски чај.

Свечани дочек члановима Председништва БиХ организован је раније данас испред Палате „Србија“, где их је уз највише војне и државне почасти, гарду и интонирање химни дочекао премијер Србије.

Танјуг – Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *