Вијести, Регион

Вучић ће о Николићевој платформи пре разговарати и са Американцима него са њим

ПРЕМИЈЕР НЕ КРИЈЕ ДА ЋЕ О ДРУГУ ПЛАТФОРМУ СВОГ „ПОЛИТИЧКОГ ОЦА” ОБРИСАТИ НОГЕ ГОРЕ НЕГО О ПРВУ

  • За Николићеву платформу о КиМ премијер рекао је озбиљан текст о којем ће се разговарати након његовог повратка из САД, где путује почетком јуна, и да ће се, уколико буде постојала могућност да се нешто реалистички примени, са тим изаћи у јавност
  • „Желимо да размотримо платформу заједнички, да видимо шта ћемо са тим да радимо. У потпуности разумем председникову намеру. Морамо да пронађемо не оно што ће некоме да се допадне, већ оно што је најбоље за Србију
  • Открио да су реакције западних политичара изразито негативне и да је то једна од ствари о којој ће са Николићем морати да разговара
  • На питање – да ли има сукоба поводом платформе са Николићем – премијер рекао да нема говора о томе и додао: „Спреман сам да га саслушам, не зато што сам уплашен како би то изгледало, већ зато што сам уплашен за будућност земље. Мој посао је да се понашам одговорно”
  •  Оценио да је чудна журба са враћањем Шешеља у Хаг, ако се има у виду да је он тамо провео десет година без донете пресуде, па нагласио:Каква је сада то журба, ако није нека политичка жеља да се у Србији изазове политичка дестабилизација? Шесељ почео да прима хемотерапију, на 14 дана по три дана. Шта ће се десити уколико се врати у Хаг, и тамо премине? Онда ће Влада Србије да буде убица, ја или неко други. Дајте да видимо све то, какво му је здравствено стање, шта им је намера, шта закони кажу. Нећемо угрозити ни европски пут Србије, нити поштовање међународног јавног права, али овде постоји безброј процедура о којима морамо да разговарамо у Хагу

         ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је вечерас да има пуно поверење у добре намере председника Томислава Николића у вези са платформом о Косову и Метохији и да нема ништа од њихове свађе.

         Вучић је на Б92 рекао да је платформа председника озбиљан текст о којем ће се разговарати након његовог повратка из САД, где путује почетком јуна, и да ће се, уколико буде постојала могућност да се нешто реалистички примени, са тим изаћи у јавност.

         „Желимо да размотримо платформу заједнички, да видимо шта ћемо са тим да радимо. У потпуности разумем председникову намеру. Морамо да пронађемо не оно што ће некоме да се допадне, већ оно што је најбоље за Србију”, рекао је Вучић.

         На питање какве је реакције западних политичара добио када је реч о платформи председника Републике, Вучић је рекао да је став изразито негативан и да је то једна од ствари о којој ће са Николићем морати да разговара.

         „Не зато што морамо да се додворавамо било коме. Ми водимо политику суверене и независне земље. Нико овде није дошао да дели пацке у Србији. Србија је поштована свуда у свету зато што је постала поуздан партнер, испуњава своје обавезе, али и зато што зна своја права и како да их заштити”, рекао је Вучић и додао да ће то бити једна од важних премиса на основу које ће донети закључак.

         На питање – да ли има сукоба по питању платформе са председником Николићем – премијер је рекао да нема говора о томе.

         „Спреман сам да га саслушам, не зато што сам уплашен како би то изгледало, већ зато што сам уплашен за будућност земље. Мој посао је да се понашам одговорно”, рекао је Вучић.

         Он је додао и да му није стало ни до доминације унутар Српске напредне странке и да то знају сви који га познају, те да нема говора о томе да је на делу некакав сукоб са Николићем.

         „Од тих сукоба нема и неће бити ништа”, поручио је Вучић.

         Упитан – да ли Николићеву платформу види као препреку на европском путу – Вучић је рекао да то не види на тај начин, јер је сигуран да и Николић жели наставак европског пута иако, оценио је, тај пут није популаран у Србији.

         Он је, говорећи о односу са Николићем, рекао да никад неће заборавити да је председник у тешким моментима за владу, кад су доношене најтеже мере, био уз владу.

         Он је истакао да влада води спољну и унутрашњу политику, али да око важних питања постоји сагласност.

         „Најбоље је да сачувамо јединство и заједнички излазимо пред међународне институције и органе”, рекао је Вучић.

         Вучић је изјавио да још није донета одлука о посети Сребреници, да ће то бити тема разговора на државном нивоу, али да сматра да свакако треба учинити нешто што није само сликање и глума.

         „О томе ћемо да разговарамо и да видимо шта је то што може да буде релаксација, а шта може да прави додатне проблеме, да видимо шта је то што није само сликање и глума”, рекао је Вучић на Б92 упитан да ли планира да оде у Сребреницу.

         Вучић је рекао да знамо шта се десило у Сребреници, да то никад нећемо скривати, као и да је Србија оне који су учествовали у извршењу злочина ухапсила.

         „Али, ако тамо буде требало да очекујемо изјаве појединих званичника који мисле да вређају Србе и Србију… Да видимо како је све замишљено, па ћемо о томе коначну одлуку накнадно да доносимо”, рекао је Вучић.

         Изјавио је да је пуштање дрона са заставом велике Албаније над стадионом у Београду за време утакмице две репрезентације била недвосмислена и организована политичка провокација и да и он и премијер Албаније Еди Рама знају ко је то учинио.

         Премијер је указао да су Албанија и албански народ у експанзији, и економској и политичкој, и да морамо да водимо рачуна о томе да имамо веома добре односе и да настојимо да у тој земљи имамо што већи број инвеститора као и трговински суфицит.

         Како је рекао, зна да би многи волели када би рекао да неће да иде у Албанију и да би реакција била „то, ако си им рекао”.

         „Али, то не би било у интересу Србије”, истакао је, мада је свестан да му та одлука неће донети политичке поене.

         На констатацију новинара да је било и тешких речи и из Тиране, али и из Београда, укључујући изјаву председника Србије Томислава Николића да земље треба да се уједине против велике Албаније, Вучић је запитао шта је лоше у тој изјави, коју, иначе, лично није прочитао.

         „То је лепо речено”, приметио је премијер.

         Нагласио је да Србија не може лидера радикала Војислава Шешеља да врати у Хашки трибунал, а да се претходно не испоштују све процедуре.

         „Није Србија Федеx или Де-ха-ел”, приметио је премијер.

         Рекао је да Србија још није добила званичан захтев Хашког трибунала о враћању Шешеља у Хаг и да ће на тај захтев одговорити чим он буде достављен.

         Нагласио је да нема сумње да су одлуке о враћању Шешеља у Србију и захтев за његовим повратком „крајње неморалне”, додавши да у политици „на неморалне одлуке морате да размислите како да одговорите”.

         „Орвел је рекао – „урличи са вуковима да би спасао своју главу”. Не намеравам да учествујем у урликању чопора, који мисли да неморалним одлукама може да промени свет”, рекао је Вучић.

         Према његовим речима, Влада Србије одредила је Сашу Обрадовића да у њено име води поступак по питању враћања Шешеља.

Председник Томислав Николић и премијер Александар Вучић

Председник Томислав Николић и премијер Александар Вучић

Он је указао да је чудна та журба са враћањем Шешеља, ако се има у виду да је он у Хагу провео десет година без донете пресуде.

„И каква је сада то журба, ако није нека политичка жеља да се у Србији изазове политичка дестабилизација”, приметио је Вучић.

Он је подсетио да је Шесељ почео да прима хемотерапију, на 14 дана по три дана, упитавши шта ће се десити уколико се врати у Хаг, и тамо премине.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *