Вијести, Регион

Волфганг Шојбле: Немачку забрињава намера Ципрасове владе да сарађује са Русијом

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА УВЕРЕН ДА МОСКВА НЕ МОЖЕ АТИНИ ДАТИ ОНО ШТО ДОБИЈА ОД ЕУ

  • Пре Волфганга Шојблеа, и председник Европарламента – Немац Мартин Шулц – такође признао да га забрињава жеља Ципрасове владе да сарађује са Русијом

         БЕРЛИН је забринут због тежње нове грчке владе на челу са Алексисом Ципрасом да се зближи са Русијом – изјавио је Волфганг Шојбле.

         Одговарајући на питање агенције Ројтерс – у којој мери односи између нове грчке владе и Русије забрињавају Берлин – немачки министар финансија је признао: „То нам се не свиђа. Међутим, не мислим да Русија може бити (Грчкој) замена за европску солидарност”.

         Шојбле је чак прецизирао: да никаква руска финансијска помоћ Атини не може заменити оно што јој већ дају или ће обезбедити „европски партнери”.

         Немачки министар је нагласио да он са забринутошћу прати развој економске ситуације у Русији: „Уопште није наш интерес да се Русија нађе у тешком економском стању. У нашем интересу је тесна и разумна сарадња са Москвом”.

Волфганг Шојбле: Немачку забрињава намера Ципрасове владе да сарађује са Русијом

Волфганг Шојбле: Немачку забрињава намера Ципрасове владе да сарађује са Русијом

Пре Шојблеа је и председник Европарламента – Немац Мартин Шулц (http://www.vijestio.com/vijesti/svijet/sulcova-opomena-ciprasu-ne-kritikuj-merkelovu-i-nemacku-vladu/) – такође признао да га забрињава жеља Ципрасове владе да сарађује са Русијом.

Нови шеф грчке дипломатије, Никос Коцијас, пре неки дан је Франку Валтеру Штајнмајеру ставио до знања да Атина неће дозволити Европској унији да игнорише њене ставове приликом доношења одлука укључујући и санкције против Русије.

Његов колега, министар финансија, Јанис Варуфакис, објавио је да Атина нема намеру више да сарађује са тзв. „тројком” (Европска комисија, Европска централна банка и ММФ) која је извана (у име поверилаца) управљала грчком економијом. Чак је оптужио „тројку” да води „антиевропску политику”.

Све ово је изговорио пред шефом Еврогрупе Јеруном Дејселблумом, који је на то одреаговао речима: „Ти си управо убио „тројку”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *