Вијести, Регион

Волфганг Шојбле наговестио да се Немачка припрема и за могући банкрот Грчке

ИПАК ИЗБЕГАО ДА ДИРЕКТНО ОДГОВОРИ ДА ЛИ СЕ РАДИ НА ТАКОЗВАНОМ „ПЛАНУ Б“

        НЕМАЧКИ министар финансија Волфганг Шојбле наговестио је данас да се Берлин припрема за могући банкрот Грчке, повукавши паралелу са тајновитошћу немачких планова за поновно уједињење 1989. године.

        На конференцији за новинаре, након напетог састанка са министрима финансија еврозоне у петак, Шојбле је – упитан да ли министри раде на „плану Б“, уколико преговори са Атином о пакету финансијске помоћи доживе неуспех – рекао:

         „Не треба да питате одговорне политичаре о алтернативама. Ссамо треба укључити машту па замислити шта би могло да се догоди“, пренео је Ројтерс.

        Шојбле је наговестио да би његов евентуални потврдни одговор да министри раде на „плану Б“ – шта ће урадити када Грчка остане без новца и не буде у могућности да плати дуг – могао да изазове панику.

        Како би објаснио свој став, он је повукао паралелу са тајновитошћу која је била неопходна током првих фаза планирања поновног уједињења Немачке 1989. године.

         „Да је тада одговорни министар – ја сам био један од њих – рекао унапред, имамо план за поновно уједињење, онда би цео свет вероватно рекао: Немци су потпуно полудели“, казао је Шојбле.

        На састанку министара еврозоне, Грчка је оштро критикована због одуговлачења са реформама јер то омета наставак финансијске помоћи међународних кредитора.

        Министар финансија Словеније предложио је на састанку да због преговора, који трају три месеца, и не воде никуд, министри еврозоне можда треба да почну да разговарају о плану Б – шта ће се догодити уколико Грчка банкротира, подсетила је британска агенција.

        Грчка, којој понестаје готовине, поручила је партнерима из еврозоне у фебруару да ће до краја априла постићи споразум са кредиторима о листи реформи неопходних за ослобађање преостале транше из пакета међународне помоћи.

Шојбле наговестио да се Немачка припрема и за могући банкрот Грчке

Шојбле наговестио да се Немачка припрема и за могући банкрот Грчке

До постизања споразума, међутим, Атина остаје без приступа средствима из пакета помоћи, због чега јој, како се оцењује, прети банкрот, а можда и излазак из еврозоне.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *