Регион

Вође шест највећих српских странака РС одбацили одлуку Уставног суда БиХ

ТРАЖЕ ДА УБУДУЋЕ НЕ МОЖЕ ДОНЕТИ НИ ЈЕДНУ ОДЛУКУ АКО ЈЕ НЕ ПОДРЖИ БАР ЈЕДАН СУДИЈА ИЗ СВА ТРИ НАРОДА

  • Потписали заједничку изјаву којом траже да Парламентарна скупштина БиХ у року од четири месеца усвоји закон о Уставном суду БиХ, којим би се окончао мандат судија странаца и онемогућило прегласавање
  • Лидер Српске демократске странке (СДС) Младен Босић оценио је да је Уставни суд БиХ одавно преузео ингеренције које му не припадају, те да се „од онога ко тумачи и штити уставни поредак БиХ, претворио у некога ко прекраја законе и Устав и, на неки начин, својим одлукама трансформише уставну структуру БиХ и преузима улогу коју је некада имао ОХР у доношењу наметнутих одлука”

         БОЂЕ шест најјачих парламентарних странака у Републици Српској (РС) саопштили су вечерас да неће поштовати одлуку Уставног суда БиХ, којом је неуставним проглашено обележавање Дана РС 9. јануара.

         Српски политички лидери су након заједничког састанка саопштили да су остали при декларацији Народне скупштине РС, којом је у априлу ове године речено да Република Српска неће прихватити одлуку Уставног суда, која би значила укидање Дана Републике.

         Они су потписали заједничку изјаву у којој траже да Парламентарна скупштина БиХ у року од четири месеца усвоји закон о Уставном суду БиХ, којим би се окончао мандат судија странаца у тој правосудној институцији и онемогућило прегласавање.

         Још се захтева да према новом закону Уставни суд не може донети ниједну одлуку ако за њу не гласа бар један судија из сваког од три конститутивна народа.

         Уставни суд тренутно има девет судија, од којих су по двоје судија из три конститутивна народа и троје судија странаца.

         „Ако не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у року од четири месеца, политичке партије из РС ће заузети своје ставове о даљем учешћу у раду заједничких институција БиХ и о томе потписати нову заједничку изјаву”, рекао је новинарима председник РС Милорад Додик, који је организовао састанак политичких лидера.

         По његовим речима, на састанку је изражена и сагласност да парламент РС распише референдум на којем би се грађани РС изјаснили о томе да ли подржавају одлуку Уставног суда БиХ којим се неуставним проглашава 9. јануар као Дан Републике или су за то да 9. јануар остаје Дан Републике.

         Додик, који је и лидер владајућег Савеза независних социјалдемократа (СНСД), је казао да је на састанку постигнуто политичко јединство највећих политичких странака у РС, додајући да је показано да РС на озбиљне изазове може да одговори “врло озбиљно и јединствено”.

         Лидер Српске демократске странке (СДС) Младен Босић оценио је да је Уставни суд БиХ одавно преузео ингеренције које му не припадају, те да се „од онога ко тумачи и штити уставни поредак БиХ, претворио у некога ко прекраја законе и Устав и, на неки начин, својим одлукама трансформише уставну структуру БиХ”.

         „Овом изјавом ми изражавамо своје политичко противљење процесима у којима Уставни суд преузима улогу коју је некада имао ОХР у доношењу наметнутих одлука”, истакао је Босић.

         По његовим речима, закон о Уставном суду БиХ треба да дефинише ингеренције те правосудне институције и онемогући политичко деловање кроз Уставни суд БиХ.

         Политички лидери из РС позвали су представнике друга два конститутивна народа, Бошњаке и Хрвате, да заједно, кроз дијалог, заједнички направе договор о новом закону о Уставном суду БиХ.

         Састанку су, осим Додика и Босића, присуствовали и лидери ДНС-а Марко Павић, СП РС Петар Ђокић, ПДП-а Бранислав Бореновић и НДП-а Драган Чавић.

Вође шест највећих српских странака РС одбацили одлуку Уставног суда БиХ

Вође шест највећих српских странака РС одбацили одлуку Уставног суда БиХ

Уставни суд БиХ је пре два дана на основу апелације бошњачког члана Председништва БиХ и лидера Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића донео одлуку којом се неуставним проглашава 9. јануар као Дан РС.

На тај дан 1992. године српски представници у тадашњем парламенту БиХ су донели одлуку да прогласе Републику српског народа у БиХ, која је касније преименована у Републику Српску.

Република Српска на тај дан слави и своју крсну славу, Светог Стефана.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара