Регион

Владимир Путин: Руски новац у руску привреду = Профит у руском џепу

Vladimir-Putin232

Током састанка са државним званичницима, током којег се разговорало о развоју тржишта акција, Владимир Путин је позвао руске држављане да улажу новац у руску привреду, а да држава Русија са законском регулативом обезбеди њихову сигурност приликом инвестирања.

У 2012, руске компаније чиниле су 18 одсто промета на Лондонској берзи. Тај је показатељ, према речима председника, веома добар: то значи да је наше тржиште веома интересантно за глобалне инвеститоре. Али, то је сигнал да руске компаније трeбају и овде у Русији да набаве капитал за проширење свог пословања, што на жалост није у мери у којој би могло, нагласио је Путин.

Председник је позвао да руска берза у пуном смислу постане конкурентна и привлачна за руске и стране улагаче“, односно да постане способна да испрати руски привредни раст.

Важно је зато да се створи инфраструктурни и регулаторни оквир, који ће обезбедити дугорочне инвестиције. Озбиљни страни инвеститори су често спремни да уђу у дугорочну пројекту само уз учешће домаћег капитала и јасну законску регулативу која тачно одређује њихова права и обавезе” – рекао је председник Путин.

И руски држављани би могли да учествују. Ниво бруто штедње у Русији је око 30 одсто БДП-а, ау 2012. године обим појединих депозита у банкама порастао је за 20 одсто. Али се на жалост само мали део штедње претвара у инвестиције.

Слична ситуација и са пензионим средставима. Они чине око 4,5 одсто БДП-а, укључујући и акумулације резерви и пензијских фондова – 2 одсто БДП-а., а они су слабо пласирани на руском финансиском тржиту, односно у недовољној мери учествују у развоју руске привреде – изјавио је Путин.

Није само важно да се јавна средстава усмере у домаћу привреду. Неопходно је обезбедити да сви грађани, укључујући и растућу средњу класу, могу да улажу своја средства на руској берзи, а да су притом чврсто обезбеђени закономском регулативом од могућих шпекулација и превара, додао је Путин.

Он је позвао да се формира јасан систем регулације и надзора финансијских тржишта. Потребна транспарентна конкуренција и строга контрола над приватним пензионим фондоваима и осигуравајућим друштвима- рекао је председник.

На крају би додао да треба да омогућимо грађанима, који тек сада радом стичу своја права на пензију, да лакше инвестирају своју уштеђевину у акције водећих руских компанија – закључио је председник Путин.

Коментариши чланак

Коментара