Регион

Владика Теодосије: Циљ је да се затре све српско на Космету

Владика је изразио уверење да ће све што је порушено бити обновљено и да ће Срби остати на својим огњиштима.Епископ Рашко-призренски Теодосије изјавио је у понедељак да се на Косову и Метохији скрнаве српска гробља и светиње како би се “затрло” све што подсећа на српски народ и оценио да је крајњи циљ да се Срби протерају с Косова и Метохије.

Владика је, благословећи светосавску свечаност, изразио уверење да ће све што је порушено бити обновљено и да ће Срби остати на својим огњиштима.

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин, који је на свечаности представљен као књижевник, рекао је да се диви грађанима који на Косову и Метохији истрајавају поред бројних тешкоћа које су их задесиле.

“Нису ово ни најтежа ни последња времена”, рекао је Вулин. Председник Српског националног савета Црне Горе Момчило Вуксановић је рекао да ће Срби из Црне Горе као и до сада бити уз српски народ на Косову који брани своју земљу, светиње и домове.

“Одрекнемо ли се нашег духовног утемељивача и косовског завета нестаћемо као народ”, рекао је Вуксановић.

Додао је да “заједништво Срба брише вештачке границе и не дозвољава да оне буду етничке, верске и језицке”. На свечаности пригодном беседом представио се историчар уметности Никола Кусовац, а своје стихове су говорили песници Добрица Ерић, Милан Михајловић и Ненад Раденковић.

У програму су учествовали и чланови музичког састава Ђурђеви ступови, црквени хор Нушић и други.

Коментариши чланак

Коментара