Вијести, Регион

Влада Ангеле Меркел званично одбила да Грчкој плати ратну одштету

ЗАЈБЕРТ: „ПИТАЊЕ РЕПАРАЦИЈА ЈЕ ПРАВНО И ПОЛИТИЧКИ ЗАВРШЕНО”

  • Једино је функционерка Леве партије Анете ГРОТ рекла: „Морална је обавеза Немачке да исплати новац, чак и ако међународно-правно гледано ту постоје различита мишљења”

        НЕМАЧКА влада одбила је грчка потраживања у вези са репарацијом и одштетом за време Другог светског рата и одбацила захтеве грчког министра правде Никоса Параскевопулоса о заплени немачке имовине у Грчкој, преносе данас немачки медији.

        „Питање репарација и исплате одштете је правно и политички завршено”, рекао је данас портпарол немачке владе Штефен Зајберт, преносе медији.

        Један портпарол Министарства финансија поновио је исто и рекао да је то поглавље правно и политички окончано и да актуелно нема разговора о тој теми нити између канцелара Ангеле Меркел и грчког шефа владе, нити немачког министра финансија Волфганга Шојблеа са својим грчким колегом.

        На другој страни је политичарка опозиционе партије Левица Анете Грот захтевала да Немачка исплати 11 милијарди евра Грчкој.

        „То је морална обавеза Немачке да исплати новац, чак и ако међународно-правно гледано ту постоје различита мишљења”, рекла је Грот, пренели су немачкци медији.

   „Ја сматрам предлог грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса исправним…”, рекла је Грот.

        Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је да уговор о репарацији с Немачком из 1960. године није покрио главне захтеве Грчке, укључујући надокнаду за уништену инфраструктуру, ратне злочине и враћање принудног зајма који су нацисти узели од окупиране Грчке, а никада га нису вратили.

Портпарол немачке владе Штефен Зајберт

Портпарол немачке владе Штефен Зајберт

Ципрас је у парламенту рекао да ће Грчка поштовати своје обавезе према кредиторима, укључујући и Немачку, али да неће „одустати од својих неопозивих захтева за репарацијама из Другог светског рата”.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *