Вијести, Регион

Виктор Орбан: Европа је изгубила глобалну улогу, ЕУ није у стању да брани своје границе и грађане

„МАСАКР У МИНХЕНУ ЈЕ ДИСКРЕДИТОВАО НЕМАЧКУ КАО ГАРАНТА СТАБИЛНОСТИ”

  • Мађарски премијер Виктор ОРБАН: „Власт и десне и леве партије, али су сви политичари фактички долазили из истог политичког резервата. Били десни или леви – припадали су истој школи. То је произвело кризу елита која је довела до кризе демократије”
  • ФАКТИ: Обран јесте један од најнезависнијих политичара унутар ЕУ, али ни он досад није овако говорио. А тек ће! И он и многи други. Проблеми тек почињу…

         МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан изјавио је да Европска унија више није у стању да заштити своје границе и своје грађане.

         Притом је оценио и упозорио: „Европа је изгубила глобалну улогу и постала је регионални играч који не успева да штити своје границе и грађане, нити да своје људе држи заједно. Европска политичка елита је пала на испиту и није способна да оствари ни један циљ”.

         Орбан је истовремено изразио очекивање да ће на самиту у Братислави бити отворена расправа о „даљем развоју Европске уније”.

         По његовом мишљењу, проблем је у „бриселским чиновницима”, а економска криза у ЕУ је последица кризе у западној елити:

         „Током последњих 50-60 година у земљама ЕУ су долазиле на власт и десне и леве партије, али су сви политичари фактички долазили из истог политичког резервата. Били десни или леви – припадали су истој школи. То је произвело кризу елита која је довела до кризе демократије”.

Мађарски премијер Виктор Орбан и Ангела Меркел

Мађарски премијер Виктор Орбан и Ангела Меркел

Мађарски премијер је оценио да је масакр у Минхену дискредитовао Немачку као гаранта стабилности:

„Свих последњих 30-40 година смо доживљавали Немачку као гаранцију наше демократије. Али, сви смо видели шта се догодило јуче у Минхену, а шта се догодило пре неколико дана у Ници. То се приближава и нама, а све је утолико озбиљније што се напад догодио код Немаца. У земљи коју сматрамо својом тачком ослонца. Све што се збило значи – да ни тамо више нема стопроцентне гаранције”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *