Вијести, Регион

ВЕРБИЋ: Надам се да неће бити комисије за докторат министра Стефановића

САОПШТИО ДА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ ПРИКУПЉА ПОДАТКЕ И О ДРУГОМ ДОКТОРАТУ МИЋЕ ЈОВАНОВИЋА

  • Нисмо сигурни да ли постоји потреба за провером. Прикупљамо податке о Стефановићевом докторату и консултујемо се са правницима да ли је то питање којим треба да се бави Министарство
  • Комисија универзитета је рекла своје. Провере ће бити ако то политичка ситуација буде захтевала

        СТУДЕНТИ Мегатренд универзитета не би требало да осећају било какве последице због ситуације са докторатом бившег ректора Миће Јовановића, рекао је данас министар просвете Срђан Вербић и истакао да у Министарству просвете прикупљају податке о другом докторату Јовановића.

        Нисмо сигурни да ли постоји потреба за провером. Прикупљамо податке о том докторату и консултујемо се са правницима да ли је то питање којим треба да се бави Министарство“, рекао је Вербић и навео да треба да се види како ће студенти Мегатренда што безболније проћи овај критични период.

        „Студенти не би требало да осећају било какве последице због овога. На нама је да видимо коју су начини, да омогућимо да се што регуларније настави њихово студирање“, рекао је Вербић.

        Он је навео да је ново, јавно приказивање доктората Јовановића са другог универзитета, који је стекао шест година касније, заправо потврда раније изјаве Министарства.

        „Јовановић је потврдио оно што смо дали у изјави, да нема докторат Лондонске школе економије и политичких наука из 1983. године“, рекао је Вербић новинарима у ОШ „Милош Црњански“.

        Вербић се нада да неће морати да формира комисију која ће се бавити докторском дисертацијом министра Небојше Стефановића, осим ако то, како је рекао, политичка ситуација буде захтевала.

        „Лично, надам се да неће бити такве комисије јер ће то бити преседан и то значи да министар залази у нешто што је посао универзитета“, рекао је Вербић, одговарајући на питање да ли извештај комисије Мегатренда, где је докторска теза и одбрањена, може да буде дискутабилан.

        Али, како је рекао, ако политичка ситуација то буде захтевала, онда ће министар морати да направи такву комисију. Он је поновио да се искрено нада да неће.

        „Универзитетска комисија је рекла своје о дисертацији министра Небојше Стефановића и ми поштујемо одлуку, али ако постоје реакције које доводе у питање рад комисије, начин на који је добијена акредитација, о томе може да се разговара, али код реакредитације универзитета“, рекао је Вербић и навео да није прочитао дисертацију министра Стефановића јер га та тема не интересује.

        „Министар једва да стигне да прочита шта пише у новинама, а камоли да стигне да прочита цео докторат“, рекао је он .

        Он ипак није, због ситуације „оваквих размера“ искључио могућност формирања заједничког комитета, комисије у којој би били Национални савет за високо образовање, Комисија за акредитацију…

        „У овом тренутку, комисија се не формира“, рекао је он одговарајући на питање да ли ће Министарство преко матичних одбора покренути питање докторске дисертације министра Стефановића.

        „Нисам сигуран да, на пример Национални савет за високо образовање, тако нешто може да тражи од министра, то је правно питање које морамо да проверимо“, рекао је Вербић новинарима.

Срђан Вербић

Срђан Вербић

Матични одбори могу да реагују на захтев универзитета, а Министарство не може да тражи од универзитета да покрене ту процедуру, тај део ради сам универзитет, рекао је Вербић и навео да постоје различита тумачења шта је у чијој надлежности.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *