Регион

Велики пад страних инвестиција у БиХ

121416

Поражавајући резултати! У односу на 2008. у прошлој години стране инвестиције у БиХ мање су за чак 80 одсто. Много је разлога због чега је то тако. Шта тјера стране инвеститоре?

У прошлој години странци у БиХ инвестирали су око 676 милиона марака. У Србији и Хрватској много више.

У Србији три милијарде КМ, а у Хрватској двије милијарде КМ.

„Најзначајнији износ свих тих инвестиција је везан за постојеће компаније које су у неком ранијем периоду основале своје компаније у БиХ“, каже за РТРС, Јелица Грујић, директорица Агенције за страна улагања БиХ

Када је у питању листа Свјетске банке о оцјени пословног амбијента, видимо да је БиХ на неславном 126.мјесту. Неколико је разлога за то.

Небојша Бомештар из Економског института каже: „Треба 37 дана за регистрацију имовине у БиХ,за добијање грађевинске дозволе 180 дана, за рјешавање неког уговора судским путем- 600 дана…“

Јелица Грујић, директорица Агенције за страна улагања БиХ додаје: „Много често индивудални приступ појединаца који раде на неким предметима зависи да ли ће се то завршити за дан, два, пет или много дуже.“

“ Пробијени су сви рокови, а нема никакве одговорности. Реците ми да ли је ико одговарао за то што није нешто урађено на вријеме”, кеже Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Лош пословни амбијент није једина препрека за страна улагања. Корупција, али и политичка ситуација такође су препрека страним инвеститорима.

“Свједоци смо да и у Босни И Херцеговини, а и у РС имамо континуирану политичку нестабилност и то одаје неку несигурност и наравно да се такве земље избјегавају“, каже Саша Грабовац из Удружење економиста ‘СWОТ’.

Податак да је у 2010. и 2011.године са нашег тржишта повучено око 80 милиона марака страних инвестиција, а само у прва три мјесеца прошле године чак 100 милиона, говори много. А административних такси све више.

„Сваким даном, готово сваки закон или подзаконски акт носи са собом одређено парафискално оптерећење“, каже Ђурић.

Од 1994. до 2010. године на ове просторе највише је улагала Аустрија, Србија и Хрватска. Између осталог улагано је у трговину и банкарство. Не би требало заборавити и то да трговачки центри и банке сву добит од инвестирања извлаче из БиХ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *