Вијести, Регион

Велики и мали Џуда

Изгледа да је Европа на ногама због војне параде у Београду и доласка Владимира Владимировича Путина у Србију. Није одолео ни британски новинар Тим Џуда, стални гост разноразних европских и балканских форума о безбедности.

Српским новинарима је наш драги пријатељ Џуда рекао „како би велика војна парада у Београду и присуство Владимира Путина на њој могла да изазове лоше реакције на Западу”. Нико да му каже да ће парада и Владимир Путин на њој произвести позитивне реакције грађана Србије. И да политичари у Србији, пре свега, треба да воде рачуна о реакцијама наших грађана.

Каже даље наш пријатељ Џуда да је проблем наше параде и Путина на њој у томе „што је Русија употребила војску и разорила Украјину и да ће све то изгледати политички прилично лоше”. Ни речи о томе ко је извео државни удар у Кијеву, како је насилно промењена власт и како је то био почетак украјинске кризе и трагедије. Џуда спекулише како Русија жели да освоји копнени коридор све до Крима и Одесе и да изађе на границу са Румунијом, што би „била огромна војна операција и тада Србија неће моћи да седи на две столице”.

Упознао сам господина Џуду када је био модератор једне сесије на самиту НАТО-а у Букурешту пре више година. Није деловао као познавалац војне стратегије већ пре као део западне новинарске елите која се сели са конференције на конференцију.

А Русији не треба никакав копнени коридор за Крим, имаће за 18 месеци мост, а и сада је код Керча фреквенција пловидбе ферибота и других бродова сасвим довољна да подмири тренутне потребе Крима. У модерној геостратегији копнена веза делова државног територија није увек неопходна. Калињинградска област нема никакву копнену везу са матицом Русијом, па 22 године живи сасвим добро.

Импутирати Русији освајачке намере и све то да би се прозвала Србија и њено „седење на две столице” врло је прозирно и ниско. Русија није разорила Украјину, разорили су је протагонисти државног удара, домаћи и страни.

На примедбу новинара да Србија не организује велику војну параду, већ малу, Тим Џуда каже да је и мала проблем, осим тога, он претпоставља да неће бити параде када буде долазио Еди Рама из Тиране, или Дејвид Камерон из Лондона.

Мора да се шалио. Албанија и Русија нису једнако моћне државе, а ни Велика Британија није моћна као Русија. Ми организујемо параду у част 70 година од ослобођења Београда. За Београд су гинули, осим наших, и војници Црвене армије и то се мора поштовати.

Мала, или велика војна парада, колико морамо да будемо мали да не изгледамо велики? Са Русима, или без Руса. Тиме, Тиме…

Извор: Политика

На истом форуму, пре неколико година, причао је и амбасадор Конузин

На истом форуму, пре неколико година, причао је и амбасадор Конузин

Вијести о овоме: Да не заборавимо, шта је питао амбасадор Конузин, на истом форуму, питање, које је и данас актуелно…

Има ли овде Срба?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *