Вијести, Регион

Вехабије из Новог Пазара, али и Шумадије!?

156175

БЕОГРАД – Чак 60 држављана Србије, екстремних сљедбеника вехабизма, ратују у Сирији као плаћеници на страни побуњеника.

„Из Србије је на ратиште у Сирију отишло тридесет особа, углавном из Новог Пазара, али је тамо и једна група муслимама са Ледина, насеља на Новом Београду, као и група конвертита, односно преображеника из Шумадије“, рекао је за „Блиц“ извор упућен у безбједносна дешавања у Србији.

Исти извор је навео да преображеници из Шумадије под утицајем исламских фанатика, са православља прешли на ислам и за њих постоје подаци код српских безбједносних служби да су, откако је почео рат у Сирији, неколико пута одлазили на фронт.

„Имена свих плаћеника који су отишли у Сирију су позната безбедносним институцијама“, каже за овај извор упућен у безбједносна дешавања у Србији.

Он наводи да је кретање сваког поједница који је отишао у Сирију праћено и да су подаци о њима размијењени са безбједносним службама у региону.

„Сви су у Сирију отишли преко Турске, где их је чекала веза до сиријских побуњеничких снага“, каже овај извор, наводећи да је још тридесетак држављана Србије на ратиште у Сирију отишло из иностранства, из држава у којима су на привременом раду.

Према истом извору, сви су екстремни вехабисти, али су сви и добро плаћени за ратовање, а у питању су млађи мушкарци, без претходног ратног искуства, али с добром обуком, тако да најбољи могу да мјесечно зараде 5.000 евра.

Он наводи да је највећи безбједносни проблем оваквог ратног ангажовања то што се велики број плаћеника прикључио оружаним формацијама које су повезане са Ал каидом.

„Та повезаност би могла да представља потенцијалну опасност по њиховом повратку. Плаћеници ће се вратити радикализовани и могу постати носиоци терористичких претњи. Међутим, за сада нема података да је било ко од плаћеника покушао да у Србији оформи групу повезану са Ал каидом“, каже овај извор.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *