Вијести, Регион

Веће судије Антонетија тражи од Шешељевих лекара мишљење о његовом стању

САМ АНТОНЕТИ СУГЕРИСАО ДА ЛИДЕР СРС ОСТАНЕ НА СЛОБОДИ И ЗБОГ ЗДРАВЉА И ДУЖИНЕ ПРИТВОРА

        СУДСКО веће Хашког трибунала наложило је данас свом Секретаријату да што пре контактира лекарски тим Војислава Шешеља и достави му нове информације о здравственом стању оптуженог, саопштио је Трибунал.

        Потребно је, што је пре могуће, добити нове информације о здравственом стању оптуженог Шешеља и тим поводом биће контактирани чланови медицинског тима који лечи Шешеља, саопштено је из Трибунала.

        Судско веће тражи извештај лекара, наводећи да се на тај начин штите основна права оптуженог на одговарајућу негу.

        То је прва одлука претресног већа председавајућег судије Жан-Клод Антонетија након што му је 30. марта жалбено веће Трибунала наложило да „одмах опозове одлуку о Шешљевом привременом ослобађању и нареди му да се врати у притвор“ .

        Расправно веће је, међутим, уместо да оптуженом нареди повратак у притвор, затражило лекарски извештај из Србије о његовој болести.

        Подржавајући одлуку да се тражи медицински извештај, мишљење је издвојио председавајући судија Антонети и нови судија Мадаје Нијанг.

        Антонети је своје издвојено мишљене образложио на 19 страна. Он је сугерисао да би Шешељ требало да остане на привременој слободи због „изузетне дужине притвора“, „продужавања одлучивања о пресуди“ и „критичног здравственог стања“, као одлучујућег фактора.

        Судско веће је, такође, навело да на основу дискреционог права треба испитати здравствено стање Војислава Шешеља пре доношења одлуке.

Др Воjислав Шешељ

Др Воjислав Шешељ

Шешељ је недавно унапред саопштио да извештај о свом здравственом стању неће учинити доступним Трибуналу. Рекао је, такође, да се добровољно неће враћати у Хаг, шта год тај суд одлучи.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *