Вијести, Регион

Вашингтон позвао Грчку и њене кредиторе да се нагоде око „дугова и реформи”

САД АПЕЛОВАЛЕ ПОВЕРИОЦЕ АТИНЕ ДА УЗМУ У ОБЗИР И ПОТРЕБУ ДА ГРЧКА ОСТВАРИ ЕКОНОМСКИ РАСТ

         ВАШИНГТОН рачуна на то да ће Атина и њени кредитори доћи до компромис, водећи рачуна и о потреби реформи у Грчкој и о њеној потреби да остварује економски раст – изјавио је Џош Ернест.

         Портпарол Барака Обаме овоме је придодао: „Важно је да се покуша ухватити курс који би узео у обзир оба критично важна задатка. Први је – да Грчка изведе крајње важне структурне економске реформе. Али, за Грчку је такође важно да се врати дугорочном расту, а ово значи да треба избалансирати ова два приоритета који се међусобно искључују”.

         Ернест је подвукао да је неопходно да се Грчка и њени повериоци „свакако договоре”.

         Још је подвукао: „Добра је новост што сви који седе за преговарачким столом поводом грчких дугова – схватају да је договор у заједничком интересу”.

Портпарол Беле куће Џош Ернест

Портпарол Беле куће Џош Ернест

Грчкој и даље прети дефолт и не искључује се сасвим могућност њеног иступања из еврозоне.

Излазак Грчке из еврозоне био би за Атину „најгора могућа катастрофа, чије последице би осетиле и друге земље – оценио је француски министар финансија Мишел Сапен.

При том је нагласио: „Изађе ли Грчка – то ће створити тешкоће и Французима, Немцима и другим Европљанима, али то неће бити тешкоће какве би уследиле пре неколико година. У сваком случају, тај сценарио не би за ЕУ био финансијска катастрофа. Излазак Грчке треба спречити иако би он био фијаско пре свега за саме Грке“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *