Вијести, Регион

Варуфакис представља Еврогрупи предлоге своје владе

ПРВО ЋЕ ИНСИСТИРАТИ НА „ПРЕЛАЗНОМ СПОРАЗУМУ“ КОЈИ БИ ВАЖИО ДО АВГУСТА

        ГРЧКИ министар финансија Јанис Варуфакис представиће ванредном заседању министара финансија еврозоне предлоге за решавање проблема дугова своје земље.

        Овај састанак се сматра „крајње важним“ иако на њему неће бити никаквих одлука. Атина одлучивање очекује од Еврогрупе која треба да се састане 16. фебруара.

        За Варуфакиса то ће бити прво суочавање са целом Еврогрупом. Први разговора са њеним шефом Јеруном Дејселблумом – у Атини 30. јануара – завршио се свађом.

        Варуфакис је током претходна два дана преговарао са руководиоцем радне групе Еврогрупе Томасом Визером и Декланом Костелом, представником Европске комисије у „тројки“.

        Варуфакис је већ наговестио да ће Еврогрупи предложити да са његовом земљом закључи „прелазни споразум“ (bridge agreement) о финансирању који би важио до августа.

        Варуфакис ће, поред осталог, предложити да обавезујући суфицит грчког буџета у 2015. буде смањен са 3 на 1,5 одсто бруто друштвеног производа.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис

Атина тражи одмах 1,9 милијарди долара прихода од грчких обвезница које држи Европска централна банка, а инсистира и на праву на додатну емисију благајничких записа у висини 8 милијарди евра.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *