Вијести, Регион

Варуфакис Лагардовој најавио отплату 450 милиона евра

ГРЧКИ МИНИСТАР ФИНАНСИЈА НАДА СЕ ДОГОВОРУ СА ЕВРОЗОНОМ ВЕЋ 24. АПРИЛА

        ГРЧКИ министар финансија Јанис Варуфакис поручио је директорки Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард да ће његова земља ове седмице отплатити део зајма који је Фонд одобрио Атини.

        Варуфакис и Лагардова разговарали су у Вашингтону на неформалном састанку о реформском програму презадужене Грчке, а министар ће се у току дана састати и са званичницима америчког Министарства финансија, наводи ММФ, а преноси агенција АП.

        Стручњаци ЕУ и ММФ-а проучавају план реформи који је прошлог месеца предложио премијер Грчке Алексис Ципрас у покушају да обезбеди исплату 7,2 милијарде евра вредне транше кредита из пакета помоћи, чија је укупна вредност 240 милијарди евра.

        Међутим, до постизања договора с кредиторима, Грчка остаје без приступа средствима која су преостала у оквиру пакета помоћи.

        Влада у Атини се нада да ће ускоро добити „зелено светло“ за достављену листу реформи, чиме би јој била одблокирана преостала средства из пакета помоћи, да би избегла банкрот и успела да исплати плате и пензије.

         „Сложили смо се да је делотворна сарадња у обостраном интересу, као и да дуготрајна неизвесност није у интересу Грчке“, рекла је директорка ММФ-а.

        Атина у четвртак, 9. априла, треба да отплати 450 милиона евра ММФ-у, а заменик грчког министра финансија Димитрис Мардас је током викенда изјавио да Грчка има довољно средства за отплату транше, али да је на влади одлука да ли ће је исплатити.

        Грчка од 2010. зависи од међународних зајмова спаса вредних 240 милијарди евра. Ципрасова левичарска влада дошла је на власт у јануару уз обећање да ће прекинути буџетску штедњу коју су наметнули кредитори у замену за кредите спаса, а која је по мишљењу Атине продубила економске проблеме.

Kристин Лагард и Jанис Варуфакис

Kристин Лагард и Jанис Варуфакис

Варуфакис је за грчки дневник „Нафтемпорики“ рекао за жели да прелиминарни споразум са кредиторима о реформама буде постигнут 24. априла на састанку министара финансија еврозоне.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *