Вијести, Регион

Увоз ГM семена – годишњи губици од пола милиjарде евра

111513

БEOГРAД – Србиjа би, уколико би усвоjила нови Закон о генетски модификованим организмима (ГMO) и дозволила увоз таквог семена, годишње бележила губитке од бар пола милиjарде евра, упозорио jе председник Друштва аграрних економиста Србиjе Mиладин Шеварлић.

Губици у том износу бележили би се само по основу пет пољопривредних производа – кукуруза, соjе, уљане репице, кромпира и парадаjза, и разлика у цени између генетски модификованих производа и оних коjи то нису, казао jе Шеварлић Танјугу.

Oн jе као пример навео да тона ГM соjе кошта 90 евра, док за исту количину соjе коjа ниjе генетски модификована, а коjа jе доминантна у нашоj производњи, треба издвоjити 120 евра.

Tакође, треба рачунати и на последице гашења наше семенске индустриjе коjа jе наjпрофитаблиниjи део нашег агробизниса и губитка тржишта за пласман наше семенске робе и садница на тржиштима других земаља, подвукао jе Шеварлић.
„По незваничним информациjама, нови Закон, коjи ће бити далеко толерантниjи према ГMO jе припремљен, нажалост за пољопривреду и потрошаче у Србиjи, и на њихову штету“, тврди Шеварлић.

Шеварлић jе истакао да jе за њега и потпуно изненађуjући став посланика у Скупштини Србиjе да одбиjу укључивање у дневни ред претходног заседања народне скупштине предлога да се донесе декларациjа о мораториjуму увоза, прераде, промета и пласмана генетски модификованих производа у Србиjи за наредних 10 година.
„Посебно забрињаваjућа чињеница за мене jе да су посланици из преко 80 општина и градова, међу коjима су Београд и Нови Сад, са чиjих териториjе има две трећине посланика у републичкоj скупштини, потпуно занемарили декларациjе против ГMO коjе су усвоjиле скупштине општина и градова у коjима живе“, додао jе Шеварлић.

Oн jе истакао да jе такве документе усвоjило већ осам земаља чланица Eвропске униjе, када jе реч о забрани узгоjа, као и да jе Шваjцарска усвоjила мораториjум до 2017. године.

Посебно треба имати у виду извозно расположиве ресурсе у пољопривреди Србиjе и учешће пољопривреде и прехрамбене индустриjе у структури бруто-домаћег производа (БДП) и у спољнотрговинском билансу Србиjе, напоменуо jе Шеварлић.

Oн jе подсетио да у свету одавно постоjе упозорења о потенциjалноj штетности ГMO, посебно од прошле године када су саопштени резултати двогодишњег истраживања експерименталне исхране пацова ГM кукурузом.
„Наше становништво очигледно ниjе довољно образовано нити информисано о могућим последицама, а досадашње толератно понашање надлежних државних органа према илегалном узгоjу ГM соjе на нашоj териториjи такође говоре о практично извесном стварању атмосфере постепене легализациjе ГMO“, закључио jе Шеварлић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *