Вијести, Регион

Урна Николе Тесле биће премештена у Храм Светог Саве!

„Ништа природније ни логичније, него да на том најлепшем месту града и поред велике светиње почивају три велика имена српске историје, културе и науке Свети Сава, Никола Тесла а ту је и споменик Карађорђу“ , рекао је партијарх српски Иринеј.

Храм Светог Саве на Врачару

Храм Светог Саве на Врачару

Београд – Посмртни остаци научника Николе Тесле биће премештени из музеја посвећеног том великану у Београду у порту Храма Светог Саве, где ће му бити подигнут и споменик, предвиђено је Споразумом који је данас потписан у Патријаршији СПЦ.

Споразум су потписали партијарх српски Иринеј, министарка енергетике Зорана Мијхајловић испред Владе Србије и председник Привременог органа Београда Синиша Мали.

„Ништа природније ни логичније, него да на том најлепшем месту града и поред велике светиње почивају три велика имена српске историје, културе и науке“, рекао је партијарх српски Иринеј, захваливши влади и представницима Града на подршци тој иницијативи СПЦ.

Он је додао да се нада да ће то бити нови разлог да још више људи посети Храм, али и „гроб највећег ума науке“.

„Хвала свима који ће допринети да се подигне споменик какав Тесла заслужује и да у подножју споменика буду и његови земни остаци, у непосредној близини Храма Светог Саве“, рекао је патријарх.

Према речима Синише Малог, биће формирана радна група у којој ће бити по три представника министарства, Града Београда и СПЦ, а која ће радити на томе да се земни остаци Николе Тесле у што краћем року пренесу у порту Храма Светог Саве.

Мали је рекао да ће град обезбедити све услове да се под одговарајућим прописима урна пренесе из музеја, као и да ће обезбедити све дозволе. И министарство енергетике ће, према речима ресорне министарке, свим активностима помоћи да се пројекат што пре реализује.

„Као влада и министарство желимо да будемо препознати по свим младим научницима који ће у земљи остати и свима онима који ће у земљу доћи“, рекла је Михајловић.

Урна Николе Тесле налази се у згради музеја у Београду који носи његово име од 1957. године.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *