Вијести, Култура, Регион

УН: Хрватска да објезбеди ћирилицу

Загреб – Комитет УН за људска права позвао је Хрватску да обезбједи националним мањинама право да користе свој језик и писмо, нарочито ћирилицу у Вуковару.

У извјештају Комитета УН о стању људских права у Хрватској објављеном на сајту одбора, изражава се забринутост због чињенице да припадници националних мањина имају проблеме приликом употребе матерњег језика, нарочито ћириличног писма и Хрватска се позива да предузме мјере у циљу промовисања међунационалне толеранције.

„Хрватска би требало да обезбједи пуну примјену права на коришћење мањинских језика и писама у складу са својим законским и уставним оквирима, са посебним нагласком на употребу ћирилчног писма у Вуковару и дотичним општинама“, каже се у извјештају.

Хрватска држава би, како се каже, требало да предузме додатне мјере за промовисање међунационалне толеранције у свом разноликом друштву

У извјештају се такође изражава забринутост због репресивног поступања органа према припадницима националних мањина у Хрватској, нарочито Ромима.

Држава би, како се истиче, требало да интензивира напоре на сузбијању таквих напада, нарочито према Ромима и Србима и то организовањем специјалних тренинга којима би се код репресивних органа промовисало поштовање људских права и толеранције према различитостима.

Комитет УН наводи и да је забринут због „етничког профилисања“ од стране полиције, нарочито када су у питању Роми.

Када је ријеч о процесуирању ратних злочина, УН поздрављају досад учињено на том пољу, али истичу жаљење због спорости истраге таквих случајева.

Такође се истиче забринутост због критеријума по којима се процесуирају ратни злочини и додаје да су случајеви „диспропорционално фокусирани на српску мањину“.

 

ЕУ Хрватска

Комитет изражава забринутост и због проблема које имају породице жртава ратних злочина у настојању да добију адекватну одштету за то.

Извор: Глас српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *