Вијести, Регион

Уколико не испуни обавезе, БиХ пријети суспензија

014234
Уколико БиХ не испуни обавезе које је на себе преузела уласком у Енергетску заједницу, могла би бити из ње суспендована, што не би било добро за њен даљи развој, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Шаровић је у изјави бх штампу подсјетио да је БиХ од 2004. године пуноправна чланица Енергетске заједнице, те да је уласком у ову важну европску асоцијацију добила задатак преузимање легислативе, односно европских директива које се тичу електричне енергије и гаса као најважнијих ресурса.

„Међу најважнијим обавезама које смо преузели уласком у Енергетску заједницу је питање гаса. Дужни смо ријешити питање регулатора гаса и оператера у складу са европским директивама, те створити велепродајно тржиште гаса у БиХ“, појаснио је Шаровић.

Он је напоменуо да Република Српска има свој Закон о гасу, који је у значајној мјери усаглашен са европском легислативом, а Федерација БиХ је кренула сличним путем,јер има Нацрт закона о плину који је у фази усвајања.

Шаровић је додао да је 2015. година крајњи рок за испуњавање обавеза за успостављање јединственог регулатора за гас на нивоу БиХ и других обавеза.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *