Регион

У штрајку преко 480 од 650 радника: ФАП и Прибој се ослободили Вучићевих опсена

НАЉУТИЛО ИХ И ТО ШТО ЈЕ ПРЕМИЈЕР У СВИЛАЈНЦУ РЕКАО ДА СУ ИМ ИСПЛАЋЕНЕ ПЛАТЕ А ДУГУЈЕ ИМ СЕ – ОСАМ

  • „Циркус“ са финском компанијом СИСУ трајао је у Прибоју скоро до краја 2015. године. Инвеститора нема, а од 1. јуна прети стечај     
  • Синдикат „Слога“ одлучио је да прекине то „кување ФАПа, као жабе у млакој води“ и организовао је једночасовни штрајк упозорења прошле седмице. Министарство привреде је – чим је чуло најаву штрајка – позвало представнике синдиката, пословодство и представнике локалне самоуправе у Београд. На том састанку је уследио колективни напад на синдикалца из Слоге, у чему су предњачили представници остала четири режимска синдиката из ФАПа.
  • Претња из министарства је била недвосмислена: да ће се Фаповцима све обити о главу, јер намеравају да штрајкују пред изборе и кваре им кампању. Синдикат Слога и штрајкачки одбор се ипак нису поколебали јер су у питању осам и по неисплаћених зарада, неоверене здравствене књижице и пет и по година неуплаћеног стажа 

         ГЕНЕРАЛНИ штрајк у ФАП-у је почео у уторак, а у петак у 10 сати прераста у протест испред зграде у којој заседа прибојска Скупштина.

         Радници ФАП-а из два километра удаљеног погона дошли су организовано пред Скупштину, са намером да њихови представници  на заседању предају штрајкачке захтеве.

         Демонстрације  су се после, поновне протестне шетње наставиле у новом делу града. На главном тргу.

         Очекивао се велики одзив грађана, јер после изјава премијера Александра Бучића у Свилајнцу, огорчење Прибојчана још веће.

         Премијер је, наиме, у Свилајнцу без имало стида рекао да не штрајкују сви радници ФАПа, да штрајкује веома мали број радника ФАП-а. А у штрајку је преко 480 радника ФАПа од 650 колико их има.

         Лично су се потписали да су у штрајку.

         Је ли то „мањи број”!? Од осталих, један број је на плаћеном одсуству, на боловањима, неки због законског минимума не могу да буду у штрајку и има један број који су у оквиру менаџмента.

         Ко му је овде мањи део!?

         Вучић је још рекао: „Ми смо им исплатили плате!“

         Које плате, кад се запосленима у ФАП-у дугује више од осам плата?!

         „Довели смо тамо Граничну полицију у Прибој да запослимо што више људи“, каза Вучић. А само је преселио Пограничну полицију у зграду коју је узео од ФАПа. Колико их је нових запослио?!

         А онда је све „запржио“ са изјавом да су довели два мања инвеститора који су запослили по 200 радника!

         Међутим, никаквих ни мањих ни већих инвеститора није било у Прибоју који су запослили по двеста радника. Никакве инвеститоре нису довели у Прибој.

         Премијер је лагао!

         ФАПови радници и грађани Прибоја очекују Александра Вучића да дође у Прибој!

         Чекају га да се погледају у очи!

         А да подсетимо.

         Крајем октобра 2013. године су радници ФАПа ступили у генерални штрајк и блокирали пругу Београд-Бар у Прибоју. Због неисплаћених зарада, неоверених здравствених књижица и необезбеђивања посла. Подржали су их је менаџмент и локална самоуправа. Грађани су се масовно прикључивали штрајкачима на блокади пруге.

         Тада први потпредседник Владе Александар Вучић долази у Прибој, вукући са собом шефа „Мерцедесовог“ представништва у Београду Јорга Хескенса, и обећава исплате заосталих зарада и континуитет у исплати наредних зарада до проналажења стратешког партнера, а што ће се десити до марта 2014. године.

         Онда је у оквиру своје кампање за изборе 2014, у Нишу изјавио: „Ја желим да обавестим људе у Прибоју, почиње нова ера за ФАП, почиње ново време за ФАП, нашли смо стратешког партнера који ће вам се следеће недеље представити у Прибоју и који ће показати, а реч је о једној од најмоћнијих европских компанија, која ће извозити ФАПове производе по целој Европи.“

         У Прибој стиже та „једна од најмоћнијих европских компанија„ SISU из Финске која скоро као мануфактура, запошљава неколико десетина људи и производи двестотинак камиона годишње.

         Вучић тада обећа запошљавање у фазама од 200+200+200 радника ФАПа код СИСУ. Поче парада политичара и министара по Прибоју и Београду све у друштву власника СИСУ Тима Корхонена и са потписивањем некаквих „изјава добре воље“.

         Тај се„циркус“ приказивао у Прибоју скоро до краја 2015. Што је кулминирало, на захтев Владе, оснивањем два локална јавна предузећа „Индустријски паркови“, које располаже објектима, и „Слободне зоне“, која располаже плацом од 27 хектара, ФАПовог погона „Пресерај“.

         СИСУ нигде нема, Председник Томислав Николић помену Кинезе, сад већ  бивши министар Гашић се дрзну да говори о чешкој Татри и тако уђосмо у 2016. Плате ФАПовим радницима се проредише као киша око Крагујевца, грцају људи у дуговима, глад куца на врата а неплаћене дажбине се гомилају.

         Обећања о реструктурирању су престала и изгледало је да више никога ни у држави, ни у локалној самоуправи не интересује судбина радника, а на шта је указивало комадање ФАПа, издвајањем зграде за Пограничну полицију и одузимањем погона „Пресерај“. 

         Синдикат „Слога“ је овај пут одлучио да прекине то „кување ФАПа, као жабе у млакој води“ и организовао је једночасовни штрајк упозорења прошле седмице. Министарство привреде је – чим је чуло најаву штрајка – позвало представнике синдиката, пословодство и представнике локалне самоуправе у Београд. На том састанку је уследио колективни напад на синдикалца из Слоге, у чему су предњачили представници остала четири режимска синдиката из ФАПа.

У штрајку преко 480 од 650 радника: ФАП и Прибој се ослободили Вучићевих опсена

У штрајку преко 480 од 650 радника: ФАП и Прибој се ослободили Вучићевих опсена

Претња из министарства је била јасна и недвосмислена: да ће се Фаповцима све обити о главу, јер намеравају да штрајкују пред изборе и кваре им кампању. Синдикат Слога и штрајкачки одбор се нису поколебали јер је у питању осам и по неисплаћених зарада, неоверене здравствене књижице и пет и по година неуплаћеног стажа. На страну што инвеститора нема, а од 1. јуна прети стечај.

Александр Мојићевић

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара