Вијести, Регион

У недељу почиње изградња Јужног тока

eko-juzni-tok_620x0-620x330

Београд – Зорана Михајловић изјавила је данас да ће у недељу, 24. новембра – како је и предвиђено, у Србији почети радови на гасоводу за руски гас Јужни ток.

Ненад Петровић Михајловић је новинарима у Влади Србије казала да је свечани почетак радова заказан за недељу у 16 часова у Шајкашу, у Војводини, и да ће тада бити потписана и три споразума.
То су споразум о обављању делатности од општег интереса који ће радити компанија „Саут стрим“ , други је споразум о транспорту, а трећи о кредиту између Србијагаса и фирме „Саут стрим“.

„Први споразум је већ припремљен, друга два се договарају и раде, зато што је то озбиљан посао. Онако како је планирано и објављено, тако ће се послови и обавити. Верујем да ће се и рокови поштовати“, казала је министарка.

Михајловић је истакла да је држава урадила све што је потребно од администрације да би могао да почне пројекат Јужни ток.

Тај међународни гасовод је пројекат руске државне компаније Гаспром који ће коштати више од 16 милијарди евра и довешће руски гас цевоводом испод Црног мора и копном преко Бугарске, Србије, Мађарске, до потрошача у Западној Европи.

Вредност радова на гасоводу у Србији процењена је на 1,9 милијарди евра.

Изградњу Јужног тока кроз Србију реализује заједничко предузеће са седиштем у Швајцарској Јужни ток Србија, у којем Србијагас има 49 одсто, а руски Гаспром 51 одсто власништва.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *