Вијести, Регион

У Македонији није прислушкивао Груевски него BND на захтев NSA

АМЕРИКАНЦИ НАСТОЈЕ ДА ОСУЈЕТЕ ДВА ПРОЈЕКТА – ТУРСКИ ТОК И КИНЕСКИ „НОВИ ПУТ СВИЛЕ“

  • Право демонстрантима из табора Зорана Заева да блокирају централне улице Скопља подржао је амбасадор САД у Македонији Џес Бејли
  • Штаб протестних активности је, као и у Грузији 2003. године, у Фонду Сороша, а не у Стејт департменту и CIA, као што је био у време државног преврата у Украјини
  • Распад Југославије почео након што је Словенију и Хрватску изненада прва признала Немачка. Немачка је много деценија покушавала да се пробије на Балкан, и у време кајзера, и у време Трећег рајха. Могуће је да смо сведоци још једног пробоја Немачке на Балкан
Пише: Сергеј МАРКОВ, проректор московског Универзитета „Плеханов“

        МАСОВНЕ демонстрације у Македонији одвијају се по класичном сценарију обојених револуција, зато су их већ крстили „македонскиим мајданом“.

        Опозиција, коју подржавају западне земље, сручује на главу актуелне Владе класичне оптужбе због недостатка демократије, корупције…

        У центру престонице направљен је камп, а право демонстраната да блокирају централне улице подржао је амбасадор САД у Македонији Џес Бејли. У протестним акцијама учествују и посланици Европског парламента, демонстрантима дају подршку и западни медији, који оптужују државни врх за коришћење диктаторских метода владања.

        Штаб протестних активности је, као и у Грузији 2003. године, у Фонду Сороша, а не у Стејт департменту и CIA, као што је био у Украјини.

        У овом конфликту Запад остварује геополитичке циљеве.

        Први од њих је да се осујети изградња Турског тока, којим би требало да се транспортује гас у Јужну и Централну Европу, а који би према плановима требало да пролази кроз Турску, Грчку, Македонију и Србију.

        САД су заинтересоване да пропадне пројекат Турски ток, како би гас ишао у Европу из Катара. Сједињене Државе би на тај начин држале руку на вентилу и могле то да користе за своје политичке циљеве.

        Други глобални пројекат који је на удару је – „Нови пут свиле“, чији је иницијатор Кина.

        Завршна фаза „Новог пута свиле“ требало би да буде деоница железничке пруге која би пролазила од луке Пиреј у Грчкој кроз Македонију, Србију и Мађарску.

        Трећи циљ је застрашивање левичарске Владе Грчке и десничарске Владе Мађарске, како ове не би користиле право вета у питању продужења санкција против Русије. У противном им прете обојене револуције.

        И четврто: Запад се труди да демонстративно казни земљу која не учествује у санкцијама против Русије.

        У Македонији Албанци чине четвртину становништва. Специфичност ове земље и јесте снажан албански фактор. Многи албански лидери се залажу за Велику Албанију, у коју би по њиховој замисли требало да уђу Албанија, Косово, делови Србије, Македоније и Грчке.

        Стога делује реално опасност од почетка новог европског рата између Словена и Албанаца на територији неколико земаља. Познато је да су албански наоружани одреди тесно повезани са Ал Каидом, Исламском државом и нарко мафијом.

        У 2001. години избили су сукоби између македонске армије и албанских оружаних формација, који су завршени Охридским споразумом потписаним под притиском међународне заједнице. Према том споразуму, Албанци су добили најширу аутономију, о којој рускијезични региони Украјине не могу ни да маштају.

        Албанци данас нису спремни ни на какве уступке и, по свему судећи, политичке несугласице не намеравају да решавају мирним путем. Напад албанских терориста на македонску полицију то потврђује.

        Тако се, поред осујећивања руског и кинеског пројекта, над Европом надвила реална опасност од међуконфесионалног конфликта.

        Рат између албанских муслимана и словенских православаца може бити слична рату шиита и сунита на Блиском истоку, који је захватио неколико земаља у региону.

        Кризу су добрим делом изазвале оптужбе лидера опозиције Зорана Заева на рачун премијера Николе Грујевског да је прислушкивано 20 македонских грађана. Многи сматрају да у малој Македонији специјалне службе немају на располагању ресурсе за истовремено прислушкивање 20 хиљада људи.

        Извор информација о прислушкивању је бивши шеф обавештајне службе Зоран Верушевски, који је радио у тесном контакту са тајним службама NATO. Зато присталице Владе сматрају да македонске грађане није прислушкивала домаћа обавештајна служба, већ тајне службе NATO, које су проследиле те податке македонској опозицији. Конкретно – немачка обавештајна служба BND по налогу америчке NSA.

        У македонској причи је генерално приметан немачки траг.

        Медији у Немачкој оптужују македонску Владу за тајни договор са терористима: ови су наводно по налогу Владе напали полицијску станицу.

        Сетимо се да је распад Југославије почео након што је Словенију и Хрватску изненада прва признала Немачка.

        Немачка је много деценија покушавала да се пробије на Балкан, и у време кајзера, и у време Трећег рајха. Могуће је да смо сведоци још једног пробоја Немачке на Балкан.

У Македонији није прислушкивао Груевски него BND на захтев NSA

У Македонији није прислушкивао Груевски него BND на захтев NSA

Као одговор на покушај обојеног државног преврата, присталице актуелне власти одржале су најмасовнији митинг у историји Македоније. На митингу су , узгред, чули пароле подршке Русији и православљу.

Позиције Владе учвршћује и чињеница да је владајућа партија недавно победила на ванредним парламентарним изборима.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *