Вијести, Регион

У Братунцу одата пошта српским цивилима које су побиле муслиманске снаге

У СРПСКА СЕЛА УПАДАЛИ НА ВЕЛИКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ПРАЗНИКЕ – БОЖИЋ, ЂУРЂЕВДАН, ВИДОВДАН…

        У БРАТУНЦУ је данас обележен дан страдања Срба у Подрињу, парастос и помен убијеним и погинулим Србима одржан је на градском гробљу у Братунцу, а венце и цвеће на спомен-крст страдалим Србима положили су председник РС Милорад Додик и министар Србије за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

        Венце су такође положиле делегације Скупштине Републике Српске, изасланик председника Председништва БиХ, и многе друге високе државне и верске делегације.

        Дан страдања Срба у Подрињу обележен је у организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

        На подручју Братунца, Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Власенице, Осмака и ширег подручја средњег Подриња и Бирча, у току одбрамбено-отаџбинског рата, настрадало је 3.500 Срба, без једног или оба родитеља остало је 800 деце, а око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине.

        На Петровдан 1992. муслиманске снаге под командом Насера Орића упале су у српска села Залазје, Биљача, Сасе и Загоне и убиле и измасакрирале 69 српских цивила, више од 70 ранили, а 19 се воде као нестали.

        На подручју општина Сребреница, Зворник, Милићи, Братунац, Власеница и Осмаци у току рата страдало је најмање 1.300 лица српске националности, док је на ширем подручју средњег Подриња и Бирча страдало укупно 3.267 Срба.

        Напади су углавном извођени на најзначајније православне празнике – на Божић, православну Нову годину, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан.

        Од маја до децембра 1992. године у нападима муслиманских снага уништено је и разорено на десетине српских села и на најбруталнији начин убијено стотине српских цивила у Сребреници, Братунцу и Скеланима.

Милорад Додик у Братунцу

Милорад Додик у Братунцу

У том периоду је само на подручју Сребренице нападнуто 21 српско село у којима је убијено више од 400 српских цивила, а у нападу на 22 српска села општине Братунац убијено је најмање 560 српских цивила.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *