Вијести, Регион

И У БЕОГРАДУ – УДРУЖЕЊЕ „ЈАДОВНО 1941.“

И У БЕОГРАДУ ФОРМИРАНО УДРУЖЕЊЕ „ЈАДОВНО 1941.“

На иницијативу Удружења грађана „Јадовно 1941.“ из Бањалуке, које већ више од четири године окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса логора смрти некадашње Независне Државе Хрватске Госпић – Јадовно – Паг, основано је истоимено удружење и у Србији.

У сриједу, 19. фебруара, са почетком у 18.00 часова у Парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару биће одржана промоција и конференција за новинаре новооснованог Удружења грађана „Јадовно 1941.“ из Београда.

„Оснивачи Удружења, потомци и поштоваоци жртава из Србије, Херцеговине, Лике, Славоније, Далмације и Републике Српске, овај чин сматрају логичним наставком јадовничке мисије која данас окупља све већи број активиста на територији Србије“, саопштено је Срни из новооснованог Удружења „Јадовно 1941.“  из Београда.

Оснивањем удружења као правног лица на територији Србије отвара се могућност да се досадашња, пресудна сарадња и подршка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије, прошири и на остале институције и установе локалне и државне власти.

На подручју Србије живи значајан број потомака жртава геноцида које је у вријеме Независне Државе Хрватске почињен над Србима, Јеврејима и Ромима.

„Оснивањем удружења очекујемо да деценијски, свакако недовољан, рад на истраживању, документовању, меморијализацији и презентацији овог страдања добије нови замах“, истиче се у саопштењу.

Јадовно

Јадовно

На промоцији ће говорити предсједник удружења „Јадовно 1941.“ из Београда Милорад Милошевић, в.д. директора Музеја жртава геноцида из Београда Вељко Ђурић Мишина, члан Борда директора Европског савјета јеврејских заједница из Београда Александар Нећак, предсједник Удружења студената историје „Др Милан Васић“ из Бањалуке Предраг Лозо и предсједник Удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке Душан Басташић.

***

Pomen-zrtvama-Jadovna

Мајке, супруге, сестре и ћерке жртава, крајем педесетих година прошлог вијека, код Шаранове јаме на Велебиту.

Мајке, супруге, сестре и ћерке жртава, крајем педесетих година прошлог вијека, код Шаранове јаме на Велебиту. Та једна јама, представљана им је као Јадовно. Истина је потпуно другачија. Види се са каквим возилом су чланови породица превожени до Шаранове јаме, по чему се да закључити да је у то вријеме пут био готово непроходан. Онакав какав је данас на последњем километру до мјеста логора Јадовно, који је удаљен од јаме око 8 километара —

Извор: Срна, Душан Басташић

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *