Вијести, Регион

У Белој Паланци пљескавица 38,5 динара

БЕЛА ПАЛАНКА – Општина Бела Паланка и даље је на дну листе општина у Србији са најнижим примањима па тако по најновијим подацима, по речима председника општине Горана Миљковића, просечна плата у Белој Паланци износи 27.473 динара.

Због веома слабе куповне моћи становништва, трговци једва састављају крај са крајем, а у Белој Паланци се може купити и вероватно најјефтинија пљескавица у Србији чија чена износи свега 38 динара.

Ова пљескавица се продаје у једној месари у центру града.

Један од радника у месари казао је да је газда на одмору и да не сме да даје изјаве за медије, али је рекао да се ова цена односи само на пљескавицу, док се лепиња додатно плаћа 20 динара.

„Људи овде заиста немају пара. Купују месо за 100 динара, купују по 100, 200, 300 грама, кад им дођу гости купе килограм, заиста се тешко живи. Има неколико месара и конкуренција је велика, а мора да се преживи некако тако да одатле и та цена пљескавице”, кажу у овој месари.

Председник општине Бела Паланка Горан Миљковић казао је Танјугу да је незапосленост огроман проблем ове варошице са око 12.500 људи.

„У нашој општини, која се налази на листи 22 најугроженијих девастираних општина. Велики проблем је незапосленост, имамо око 2.500 незапослених. Тренутно се гради Коридор 10 и то је шанса за побољшање економске слике и ту је запошљен одређен број радника из наше општине. Огроман број људи је издао своје стамбене објекте и остварује приход на том основу. Што се тиче привреде, она се базира на производњи дечје обуће, ту имамо десетак произвођача од којих је највећи „Обућа Павле”, која запошљава 150 радника и имамо још седам или осам произвођача који укупно запошљавају стотињак људи”, каже Миљковић.

По његовим речима, како би се побољшала економска ситуација и привукли инвеститори, општина ради на уређењу индустријске зоне.

„Тренутно радимо откуп земљишта и инфраструктурно опремање једног дела индустријске зоне тако да смо спремни да брзо реагујемо у случају појаве инвеститора којима нудимо по повољним условима закуп земљишта. Проблем је, међутим, у томе што и када дође инвеститор, он мора да се обрати СИЕПИ и Влади Србије, а када оде тамо више се не враћају овде, већ инвестирају у околину Београда, Инђије, Пећинаца и у друге развијеније крајеве. Мислим да ту држава треба да обрате посебну пажњу и да директно усмере инвеститоре у најнеразвијенија подручја јер би отварање само једне фабрике од 300 до 500 радника би, одговорно тврдим, препородило Белу Паланку”, каже Миљковић.

Мештани Беле Паланке нерадо говоре за медије о ситуацији у којој се налазе. Пензионер Видосав Б. Веселиновић казао је Танјугу да је у Белој Паланци срећан онај ко има примања од 20.000 динара.

У Белој Паланци пљескавица 38,5 динара - где су рачунари - нема ћирилице?

У Белој Паланци пљескавица 38,5 динара – где су рачунари – нема ћирилице?

„Заиста је тешко, овде се преживљава једино од пензија које су редовне али и мале тако да имамо парадокс да пензионери издржавају своју децу, уместо да буде обрнуто”, каже Веселиновић.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *