Вијести, Регион

Тортура над радницима: Тоалета нема, али ту је кофа

Radnici-600x480

Београд – Бројни су проблеми с којима се суочавају запослени у Србији а који се не односе само на кршење права радника, већ често дотичу и њихово достојанство и здрав разум. И све то углавном за мизерну плату од око 200 евра!

Ве-це траже од колега

Тако није усамљен случај да послодавац свом раднику, уместо одласка у тоалет, као алтернативу нуди кофу, да му брани да током осмочасовног радног времена седне на 15 минута, да га тера на продају робе којој је прошао рок трајања, да му уместо плате даје производ који продаје, да му зими не дозвољава да укључи грејање, а лети клима-уређај…

„Била сам на пробном, неплаћеном раду 15 дана. Шеф ми је ставио до знања да клима не ради и да, ако хоћу у тоалет, морам да се спријатељим с неким продавцима из суседних радњи како би ми дозвољавали да користим њихов ве-це, пошто у трафици у којој сам радила тоалета нема „, прича Д. М.

Она је за плату од 22.000 динара морала да ради с једним слободним даном недељно, а неретко је морала да остаје и по два сата дуже на послу.

„Све сам могла да издржим, али ту срамоту да молим за употребу ве-цеа или још горе, да нужду вршим у кофу, коју после треба да празним иза радње… То стварно нисам могла „, огорчено прича наша саговорница, која је инсистирала на анонимности јер јој још нису исплатили заосталу зараду, па се плаши да је, уколико открије свој идентитет, не би ни добила.

Ту су и неправилности које се односе на нередовну уплату доприноса, продужавање уговора о раду на одређено време унедоглед а затим добијање отказа, терање на прековремени (неплаћени) рад, без права на паузу, годишњи одмор…

Тужбе из банака

Жика Живадиновић, председник удружења Стоп мобинг Србија, каже да злостављање на послу најчешће пријављују жене, чак у 70 одсто случајева, а 90 одсто укупних пријава долази из јавног сектора:

„У последње време највећи број пристиглих тужби стиже из банака. Вика, галама, псовање, смањење плате, повећање радних обавеза, остајање на послу након радног времена само су неке од ствари с којима се суочавају запослени у овој области.“

Мобинг се односи и на то што под претњом добијања отказа раднике приморавају да унапред потпишу раскид уговора о раду, а ту су и различита сексуална узнемиравања, омаловажавања…

Пријавили су нам и мишеве на послу

У Министарству рада, запошљавања и социјалне политике рекли су да су се инспекцији рада људи обраћали углавном због неадекватних услова за рад: климатизације, вентилације и грејања, затим недодељивања средстава и опреме за личну заштиту и због буке на радном месту.

„У претходном периоду обраћали су нам се јер су их послодавци враћали кући због непримереног облачења, као и због тога што у просторијама у којима раде има отвора кроз које се провлаче ситни глодари „, рекли су у инспекције рада и додали да је највећи број захтева за остваривање права из области безбедности и здравља на раду стигло од запослених у сфери грађевинарства, здравства и социјалне заштите, производње метала и трговине на велико и мало.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *