Вијести, Регион

Томислав Николић: Србија ће остати неутрална у сукобу ЕУ и Русије и никада јој неће увести санкције

ВУЧИЋ СЕ ИЗЈАСНИО ЗА „ОТВОРЕНЕ И ИСКРЕНЕ ОДНО​СЕ“ НА НАЈВИШЕМ НИВОУ

  • Обојица разговарала са председником спољнополитичког одбора Државне Думе Алексејом ПУШКОВОМ који је иницирао формирање комисије парламената Србије и Русије „због изузетне блискости двеју држава и значаја који Србија има за Русију“. При том је указао да Русија такве комисије има само са четири државе: Кином, Италијом, Француском и Индијом

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић истакао је данас у разговору са члановима делегације руске Државне Думе да се Србија налази на европском путу, али да жели да на највишем нивоу одржи отворене и искрене политичке односе са Русијом.

        Вучић је примио делегацију Одбора за међународне послове Државне Думе Федералне скупштине Руске федерације, коју предводи председник Одбора Алексеј Пушков.

        Вучић је истакао да Србија, с обзиром на велике могућности, жели да још више унапреди економску сарадњу и да се нада повећању извоза пољопривредних производа на руско тржиште.

        „Прва прилика за то биће током учешћа српских министара на Санктпетербуршком форуму“, навео је премијер.

        Пушков оценио је да односима двеју земаља посебан допринос даје парламентарна сарадња.

        Он је предложио формирање међупарламентарне комисије, какве Русија има са Кином, Индијом, Француском и Италијом, како би и парламентарци ефикасније помагали развијању билатералних односа.

        Председник Србије Томислав Николић, који је такође разговарао са Пушковом, изјавио је да ће Србија остати неутрална у сукобу Европске уније и Русије и да никада неће увести санкције Русији.

        Истовремено је изразио наду да ће ЕУ и Русија брзо превазићи несугласице и успоставити односе какви су били пре избијања кризе у Украјини, саопштила је канцеларија председника.

Алексеј Пушков са делегацијом код председника Србије

Алексеј Пушков са делегацијом код председника Србије

„Србија ће задржати неутралну позицију по питању сукоба између ЕУ и Русије и никада неће увести санкције Русији, јер сматрамо да никакве санкције нису начин за разрешење кризе“, рекао је Николић.

Пушков је обавестио и Николића да је Народној скупштини и Државној Думи поднео предлог за формирање међусобне интерпарламентарне комисије и додао да је неопходно да се међупарламентарне везе Србије и Русије подигну на виши ниво него што је сада, због изузетне блискости двеју држава и значаја који Србија има за Русију.

Он је додао да је Русија такве комисије оформила само са четири државе: Кином, Италијом, Француском и Индијом.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *