Регион

Томислав Николић: „Русија спречила ИД да формира државу као Косово“

Интервенција Русије у Сирији против Исламске државе директно је зауставила формирање државе на начин који је раније примењен на Косову, каже председник Србије Томислав Николић.

– Ако Исламска држава заживи у Сирији и успостави се као држава, поставља се питање да ли ће неко искористити пример Косова да је призна – рекао је он у интервјуу за „Раша тудеј“.

Он је запитао ако су САД интервенисале у Ираку, Либији и Сирији са добрим намерама, зашто се сугерише да Русија има лоше намере.

– Нарочито откад је јасно да руска интервенција у Сирији против Исламске државе директно зауставила формирање државе на начин који је раније употребљен на Косову – рекао је Николић.

Он је рекао да Србија „хвала Богу, има пријатеље и заштитнике у Савету безбедности УН, нарочито Русију која никад неће дозволити да то бити формализовано у УН“.

Николић је нагласио да Србија жели добре односе са Русијом и са Западом, али је искључио могућност да се икада придружи НАТО.

– Србија никад неће постати чланица НАТО. Ту је одлуку донео народ Србије, и ниједна влада је не може поништити – истакао је он.

Он је такође рекао да иако Београд жели да се придружи ЕУ, ако приступање значи да ће „нас неко натерати да признамо независност Косова и одустанемо од сарадње са Русијом, онда радије нећемо ући у ЕУ“.

Томислав Николић: „Русија спречила ИД да формира државу као Косово“ (Фото Танјуг)

Томислав Николић: „Русија спречила ИД да формира државу као Косово“ (Фото Танјуг)

Николић је приметио и да је ЕУ склона томе да „намеће своју вољу државама чланицама“.

Сада када се Србији нуди шанса да се придружи том блоку и сагласи се са заједничком спољном политиком, „ако то значи да ћемо морати да се противимо Русији, онда зашто бисмо то желели?“, упитао је председник Србије.

Извор: Вести онлајн

Коментариши чланак

Коментара