Вијести, Регион

Томислав Николић: Држање Оливера Ивановића у притвору представља злоупотребу права

БРИНЕ ГА РИЗИК ДА СЕ ПОНОВИ СЛУЧАЈ А. КОЛАШИНЦА КОЈИ ЈЕ БИО У ПРИТВОРУ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ПА ОСЛОБОЂЕН

  • „Пуштање на слободу окривљених – Оливера Ивановића, Илије Делибашића, Небојше Вујачића и Александра Лазовића – до правноснажности судске одлуке, било потврда поштовања основних људских права и објективности судског поступка”, оценио је Томислав Николић

         ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Томислав Николић изразио је уверење да је мера притвора Оливеру Ивановићу, Илији Делибашићу, Небојши Вујачићу и Александру Лазовићу, а која траје више од годину дана, непримерена и да представља злоупотребу права.

         Николић је поручио да би њихово пуштање на слободу до правноснажности судске одлуке било потврда поштовања основних људских права и објективности судског поступка, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

         Председник је оценио и да је трајање притвора у директној супротности са извештајем Мисије ОЕБС-а у коме се захтева веће придржавање права на слободу и ограничавање притвора на изузетне случајеве са кратким роком.

         Председник Николић подсећа да је УНМИК 2002. године водио истражни поступак против више лица, а за иста кривична дела за која се данас Ивановић и остали терете и тада је оцењено да не постоје докази и да се поступак обуставља.

         Како Николић истиче, у досадашњем делу суђења, сведоци тужилаштва Ментор Механа и Беџет Феризи потврдили су наводе одбране да су окривљени невини.

         Имајући у виду стање у предмету који се води против Ивановића, Делибашића, Вујачића и Лазовића, не улазећи у коначни исход поступка, председник сматра да је мера притвора, која је одређена упркос гаранцијама владе Републике Србије, непримерена и представља злоупотребу права, наводи се у саопштењу.

         „Пуштање на слободу окривљених до правноснажности судске одлуке, било потврда поштовања основних људских права и објективности судског поступка”, оценио је Николић.

         Како се наводи, председник ће са великом пажњом наставити да прати наставак кривичног поступка у очекивању да ће право надјачати мотиве политичке природе и да ће правна сигурност подједнако важити за све грађане Косова и Метохије.

Оливер Ивановић

Оливер Ивановић

Посебно забрињава могућност да се понови случај Анђелка Колашинца који је провео у притвору више од четири године, а кога је окружни суд у Призрену на крају ослободио свих оптужби, подвукао је председник Србије.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *