Вијести, Регион

Томислав Кресовић: Вучић партнер Немачке и ЕУ

mqdefault

Кључ успеха СНС је “Коперникански обрт” политике, доктрине и понашања у власти СНС-а и њеног руководства

Пут ка новом вођи Србије

Према последњем истраживању ЦеСИД-а, напредњаци имају око 42 одсто подршке, док Демократска странка – и даље најјача опозиција у земљи – 11 одсто. Пад ДС резултат је разочарења грађана и бирача у политику коју је ова странка водила од 2008. до 2012 године, јачање корупције,политичке ароганције губитка реалности према грађанима. Да подсетимо да је сличан пад имала и СПС након 2000. године и промене политичког курса. Политичка поука је да лидери странака и деловање партија имају политички успон са “одушевљењем” бирача и јавности и падом утицаја и разочарењем са начином вођења државе и понашањем челних људи владаућих странака.

Пад утицаја СПС-а после пада Милошевића с власти утицао је на дизање у власти Ивице Дачића као лидера странке и као политичког фактора у власти. Данас је СПС јачи него 2008. године у власти са СНС-ом, али је битно како и на који начин се партија и политичка олигархија понаша у вршењу власти. СНС је створена 2008. године када је у Србији формирана влада ДС-СПС-Г 17 плус. Пет година касније у власти нема више ДС и Г-17 плус (УРС) већ коалиције СНС-СПС као владајуће коаилције. СНС је од парламентарног клуба постала најача партија по броју перисталица и рејтингу, који може да се мери само са СПС-ом у перидоу 1990-1992 година и моћи ДОС 2001-2003 година..

Коперникански обрт политике

Кључ успеха СНС је “Коперникански обрт” политике, доктрине и понашања у власти СНС-а и њеног руководства. Лидер СНС-а и први потпредседник Александар Вучић каже: „Ми смо странка поверења, кажемо истину и кад је тешко, посао који радимо могућ је само уз консензус. Одлука да платимо цену, да стигнемо време превазилази моћи једне странке. Такве одлуке траже договор народа, важно ми је да наше одлуке подржи народ а не странке. Људи ће истрпети муку ако виде правду“. Ове речи Александар Вучић изговора на прослави петогодишњице СНС-а у Београду. Дакле грађани су широм јавном подршку и анкетама дали поверење СНС-у и Александру Вучићу, али то је тежак задатак који се мора проверавати у пракси, јер грађани и бирачи памте, они се не могу више пута обмањивати и варати. Поверење када се изгуби у политичког лидера странке утиче на пад угледа странке и силазак с власти. Тако је било и са Милошевиће, Коштуницом, Тадићем.

“Корак по корак” до пуне власти

Лидер СНС Александар Вучић каже: „Не желим да се сва власт и цео колач власти слије само у наше руке, али нећемо ни да тражимо од грађана да гласају за друге странке. Међутим, ако добијемо и 50 одсто гласова, тражићемо партнере“. Овде Вучић отвара тактичко питање опасности када се велика моћ и власт свали на једну партију и полтичког вођу која зна за кратко време да “сагори“ и озбиљно опече. Подршка још неких партија и опција отвара питање контроле власти и унутар саме владајуће коалиције, али и здраве борбе унутар СНС-а и борбе против сопоствене партијске корупције која је уништавала већину партија на власти.

Зато је лидер СНС-а Вучић опрезан у третирању власти и каже: „Плашим се, можда је погрешан израз, осећам и трему и одговорност и обавезност и страх, верујем у рад великог и доброг тима људи али и у свој рад, посвећеност, марљивост и не бежим од посла, не плашим се изазова, јер Србија мора да иде напред“. Вучић види могућност наставка политичке коалиционе сарадње са СПС-ом али и другим партијама на програмским основама и напомиње, и верује, да је сарадња СНС и СПС могућа и у будућности, као и персонална сарадња са Ивицом Дачићем.

Ипак политички циљ СНС-а у борби за политичу власт је победа на паралментарним изборима и начин да Александар Вучић буде премијер Србије. Вућич каже: ”Економија, напредак и оздрављење српске привреде, стварање амбијента, довођење инвеститора и нова радна места биће кључни у нашој политици. Сву своју снагу и енергију сви ћемо да потрошимо да би људи живели боље и то неће бити лако и једноставно, јер дно смо дотакли и кућу морамо да градимо изнова. Али знам да сви у тиму могу да помогну да Србију извучемо из кризе”.

Власт по мери Меркелове и Брисела?

Политички интереси Немачке као најаче државе ЕУ и велике Британије као најповерљивијег савезника САД су да Александар Вучић постане премијер Србије и да има апослутну власт у Србији како би се политика ЕУ и нови услови лакше спроводили. ЕУ не види само власт СНС-а и Вучића у вођену владе Србије већ и у вођењу Београда и Војводине. За ову опцију су пре свега заинтересовани Немци због свог већег продора и утицаја у Подунављу и стратешке контроле Дунавског коридора, који треба да се чува као немачки глобални интерес.

Власт СНС-а у “тоталу” биће лакше контролисана и усмеравана од моћних структура ЕУ него да постоји шира коалициона власт, која би доводила владу пред велике изазове ако би се супротставила неким потезима и захтевима моћних држава и политичара ЕУ. Лидер СНС-а Александар Вучић ће добити подршку ЕУ да Србија почетком 2014. године добије датум за почетак преговора око уласка у ЕУ. Управо због тога Вучићу су “сугерисани” саветници попут Штрос Кана, Фратинија и других. Посебна ће бити улога бившег министра спољних послова Фратинија који ће вероватно до лета 2014. године бити нови генерални секретар НАТО-а, и то ће бити гаранција да ће Фратини, не само помоћи Вућићу да ојача своју власт и добије подршку из ЕУ, већ ће помоћи и у припреми терена за статус Србије у НАТО пре него што буде ушла у ЕУ.

На овај начин Србија се “корак по корак” приближава НАТО-у, што је циљ ЕУ,као и одвајање од стратешких интереса Србије према Руској федерацији. ЕУ и Немачка по “дубини” играју на Александра Вучића у наредном мандату власти Ангеле Меркел. Немачки интереси на политичкој сцени Србије су одржање у политичком “седлу” Динкића и УРС-а, али и ЛДП-а Чедомира Јовановића и могуће њихово позиционирање у неким нивоима и структурама власти и политиике у Србији. Меркелова је мање задовољна политиком СПС-а и ДС и зато су ове странке планиране да буду мало скрајнуте за неко време.

Извор: Видовдан

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *