Вијести, Регион

Тирана тражи већа права за Шиптаре у Прешевској долини

1356310221-Bujanovac-052-President-of-Bujanovac-Municipal-Assembly-Jonuz-Musliu

Бујановац – Председник Скупштине општине Бујановац изјавио да ће се Тирана заложити за паралелизам између права која имају Срби на окупираним територијама са правима Шиптара на југу Србије.

Председник Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслиу је за агенцију Бета изјавио да је са Иљиром Метом у Тирани разговарао о актуелној политичкој и безбедносној ситуацији у Прешеву и Бујановцу, као и да је председника Скупштине Албаније упознао са тиме да “Србија није направила никакав конкретан корак према Албанцима који живе у прешевској долини”.

“Мета је рекао да подржава Албанце из прешевске долине и обећао је да ће првом приликом посетити Бујановац. Он је обећао подршку да Албанци у прешевској долини добију сва права која имају Срби на Косову, а нарочито на северу Косова”, казао је Муслиу.

Иљир Мета је пре две године први пут посетио Бујановац, у својству министра иностраних послова Албаније.

Муслиу је навео да је у Тирани разговарао и са министарском образовања и културе у новој албанској влади Линдитом Никола о проблемима и потребама младих из Бујановца и Прешева који студирају на неком од факултета у Тирани.

“Универзитет у Тирани има квоту од скоро 300 места за упис студената из прешевске долине на различите факултете. Због великог интересовања студената предложио сам министарки да се повећају квоте за упис на медицински факултет и архитектуру, за шта је она обећала да ће нам изаћи у сусрет”, рекао је Муслиу.

Према његовим речима, министарка је обећала и да ће влада Албаније додатно стимулисати упис студената из Прешева и Бујановца на неком од факултета у Тирани и тако што ће им од наредне године бити омогућено да конкуришу за стипендије, што до сада није био случај.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *