Регион

Тирана позива на уздржаност

Uklanjanje spomenika

Министарство спољних послова Албаније позвало све Албанце широм региона да буду на висини европских вредности и да избегавају провокације. Уклањање споменика у Прешеву је ужасан акт уклањања сећања на жртве, поручују из Тиране.

Албанско министарство спољних послова осудило је уклањање споменика припадницима ОВПМБ у Прешеву као „ужасан акт уклањања сећања на жртве“ и позвало Албанце на југу Србије али и у читавом региону да се уздрже од насиља.

„У том духу, Министарство спољних послова оценило је да је штета причињена на гробљима у Клокоту и Призрену супротна духу толеранције који карактерише друштво на Косову и подржало владу Косова у позивима на уздржаност и избегавање насиља“, наводи се у саопштењу које преноси агенција НОА.

„Позивамо све Албанце широм региона да остану на висини европских вредности и да избегавају провокације које би водиле ескалацији безбедносне ситуације у региону“, додаје се у саопштењу албанског министарства.

У недељу српска жандармерија је из центра Прешева уклонила нелегално подигнут споменик погинулим припадницима ОВПМБ, коју Београд сматра терористичком организацијом.

Након тога, на Косову је оскрнављено више српских гробаља, а пуцано је и на споменик деци убијеној у Гораждевцу.

Коментариши чланак

Коментара