Вијести, Регион

ТАХИРИ: „Србија треба да се држи подаље од Косова”

МАРКО ЂУРИЋ И ЕДИТА ТАХИРИ ДЕСЕТ САТИ УЗАЛУД „ПРЕГОВАРАЛИ“ О МИТРОВИЧКОМ „ПАРКУ МИРА“ ПРЕКО САРАДНИКА КЕТРИН ЕШТОН

„Атмосфера је била изузетно напета и мучна, а госпођа Тахири је чак одбила да се рукује са мном у ходнику”, казао је Ђурић додајући да је Србија спремна на наставак разговора 22. јула у Бриселу

Ештон писаним саопштењем поручила да би обе стране требало да се без претходног договора уздрже од било какве акције у близини моста у Митровици

          ШЕФ канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић и потпредседница „косовске владе“ Едита Тахири нису се данас у Бриселу ни после десеточасовних разговора договорили о проблему „парка мира“ на мосту у Северној Митровици.

          Ђурић је рекао новинарима да изградњу парка треба наставити а Тахири да парк треба уклонити са моста јер омета слободу кретања.

           „Приштина на жалост данас није била спремна да постигнемо договор“, рекао је Ђурић новинарима након разговора у згради Европске службе за спољне послове у Бриселу.

          Ђурић је изјавио да две делегације ниједног тренутка нису директно разговарале, већ су одвојено причали са сарадницима високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

           „Атмосфера је била изузетно напета и мучна, а госпођа Тахири је чак одбила да се рукује са мном у ходнику”, казао је Ђурић додајући да је Србија спремна на наставак разговора 22. јула у Бриселу.

          Он је упозорио да су тензије порасле након исписивања имена команданта Ослободилачке војске Косова (ОВК) на северу Митровице.

           „То је корак уназад и не води у добром правцу”, рекао је Ђурић.

          Ђурић је изразио уверење да они који исписују пароле ОВК не представљају већину Албанаца на Косову и да је мир у интересу свих који тамо живе.

           „Позваћемо представнике привремених институција у Приштини и међународну заједницу да зауздају екстремисте и затражити од Кфора и Еулекса да обезбеде сигурност свима”, рекао је он.

          Тахири је новинарима рекла да је приштинска страна дошла у пуном саставу укључујући представнике неколико министарстава, као и да је била спремна да настави разговоре и преко викенда.

           „Господин Ђурић је дошао сам и очигледно није био добро припремљен“, казала је Тахири.

          Она је рекла да „Србија треба да се држи подаље од Косова” и оптужила Ђурића да својим честим одласцима на КиМ крши Бриселски споразум.

           „Ја мислим да сваки Србин када улази на Косово треба да има пуну слободу кретања”, прокоментарисао је Ђурић одбацујући ове оптужбе.

          Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон је након данашњих разговора кратко поручила да би обе стране требало да се без претходног договора уздрже од било какве акције у близини моста у Митровици.

          Она је у писаном саопштењу рекла да су се обе стране договориле да формирају радне групе које ће радити на проналажењу решења.

ТАХИРИ: „Србија треба да се држи подаље од Косова”

ТАХИРИ: „Србија треба да се држи подаље од Косова”

Срби са севера Косова су након уклањања барикаде на мосту између северног и јужног дела Митровице насули земљу на мост и поставили жардињере, прогласивши тај део моста „парком пријатељства“, а приштинска страна тражи да се то уклони како би се омогућио пролаз возила.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *