Регион

Тачи поново шеф странке

4Prime_Minister_Kosovo2_epa

На изборном конгресу владајуће Демократске партије Косова у Приштини протеклог викенда, десило се оно што смо на овом истом месту унапред предвидели још неколико дана раније. Ради се о томе да је Хашим Тачи по одлукама конгреса остао и даље на месту председника странке, с обзиром да су његови главни ривали и претенденти на челну партијску позицију у притвору или су сами одустали од кандидатуре.

Приликом гласања за председника, Тачи је добио 99,9% гласова присутних делегата, јер је за њега гласало 719 делегата, а само један је био против. Гласање није било тајно, зато што такав предлог није био прихваћен, па је тако Тачи на јавном гласању поново изабран на функцију коју обавља већ 13 година још од оснивања странке.

Подсетимо, најозбиљнији Тачијев супарник унутар странке Фатмир Љимај се налази у притвору, а његове присталице су оптужиле Тачија да се намерно ослободио конкуренције у странци, тако што је наводно „олако дозволио“ да Еулекс подигне тужбу против Љимаја.

Други озбиљни противник актуелног шефа странке, Јакуп Краснићи, који је њен генерални секретар, одустао је од учешћа на конгресу, а приликом свог повлачења тешко је оптужио Тачија за недемократско понашање. Конкретно, он је за њега изјавио да је узурпирао партију и у писму косовској јавности је написао да „чланови партије морају да говоре оно што мисли шеф или да ћуте, јер шеф мисли у име свих и за све, шеф све зна и одлучује о свему. То је учинило да он буде проглашен последњим свецем нашег света, што се не догађа нигде у демократском свету».

У истом обраћању јавности, Краснићи је оптужио Тачија да је на последњим парламентарним и поготово унутарпартијским изборима доказао да је у целости одвукао странку од основних принципа, основних и оснивачких вредности, те елиминисао сваку расправу и све вредности. Краснићи је још назвао председника странке владаром са много власти и оптужио га да користи партију као приватну својину „за све што хоће“.

Такође, и још један утицајни члан странке, Хидајет Хисени, није присуствовао на конгресу, и то због начина на који Тачи води странку.

Па ипак, Хашим Тачи је на конгресу на крају поново изабран на функцију челника Демократске партије Косова, највеће странке у покрајини. У свом говору се захвалио делегатима на избору и казао је, да је странка у тринаест година од свог настанка прошла кроз многе изазове и била пред многим тешким одлукама, али да су заједно успели да их превазиђу. У наставку је изразио уверење да ће и на следећим локалним и парламентарним изборима његова странка сигурно да буде победник.

Према томе, на управо завршеном изборном конгресу најјаче политичке партије косметских Албанаца, која је настала 1999. године након распуштања такозване Ослободилачке војске Косова, догодило се оно што се могло предвидети, и што је очекивала већина посматрача и аналитичара. Дакле, на челу странке је остао Хашим Тачи, који је у време бомбардовања Србије био омиљена личност тадашње америчке државне секретарке Мадлен Олбрајт.

Са његовим останком на досадашњем месту председника, сасвим је јасно да ће политика странке, којом ће руководити и у новом мандату, бити иста као и до сада, те да ће је водити у познатом смеру и уз помоћ истих ментора.

Коментариши чланак

Коментара