Регион

Сведок: Алија тражио 3.000 мртвих да реши Сребреницу

Alija_Izetbegovic_portret

Хаг – Сведок одбране на суђењу Радовану Караџићу тврдио је данас пред Трибуналом у Хагу да су масовна убиства Муслимана у Сребреници јула 1995. „организовали и испровоцирали Муслимани“, а „починиле српске снаге“.„То су организовали Муслимани уз помоћ својих пријатеља, а злочин су непосредно извршиле српске снаге“, рекао је Миленко Инђић, пензионисани потпуковник Војске Републике Српске.

Караџића, тадашњег председника РС и врховног команданта њене војске, оптужница терети за геноцид над више од 7.000 Муслимана из Сребренице у данима пошто је ВРС 11. јула 1995. заузела ту енклаву у источној Босни. Потпуковник Инђић, тадашњи официр за везу Главног штаба ВРС са Унпрофором, казао је да су напад ВРС на Сребреницу јула 1995. „организовали и испровоцирали Муслимани“ из те зоне под заштитом УН од 1993, нападајући Србе у околним селима.

Сведок, обавештајни официр ВРС, тврдио је да су 1993. сребренички Муслимани тражили од председника Председништва БиХ Алије Изетбеговића да се реши неподношљив статус њихове енклаве. По Инђићу, Изетбеговић им је одговорио да су му Американци рекли да је за решавање сребреничке кризе потребно да буде „3.000 мртвих“.„Било је потребно испровоцирати операцију која ће довести до жртава… Знало се да ће доћи до освете“, казао је Инђић, напомињући да је то његово „лично уверење“.

Док га је унакрсно испитивала тужитељка Каролин Еџертон (Царолине Едгертон), сведок је, међутим, понављао да јула 1995. није имао никаквих сазнања о збивањима у Сребреници, премда је имао сталан контакт са командантом ВРС Ратком Младићем.
„Званично нисам имао информација, нити сам имао потребе да знам о операцији Сребреница… Зар мислите да је Младић, као командант, имао потребу да мене информише шта се догађа?“, рекао је Инђић.

Потврдивши да је средином јула 1995. присуствовао састанцима Младића са командантом Унпрофора Рупертом Смитом о судбини сребреничких заробљеника у рукама ВРС, Инђић је нагласио да „на тим састанцима нисам сазнао о било каквим злочинима у Сребреници“. На питање тужитељке да ли то значи да „ништа није чуо о нестанку хиљада мушкараца“, Инђић је узвратио: „Ништа нисам знао, ни чуо, осим онога што сам евентуално чуо на радију“.

Суђење Караџићу пред Трибуналом наставља се идуће недеље. Сведочење у Караџићеву одбрану, наставиће бивши командант Сарајевско-романијског корпуса ВРС Драгомир Милошевић. Генерала Милошевића, Трибунал је 2009. прогласио кривим за терорисање становништва Сарајеву артиљеријским и снајперским нападима, 1994-95 и осудио на 29 година затвора.

Из Естоније, где издржава казну, Милошевић је поново доведен да би сведочио у одбрану Караџића, такође оптуженог за злочине у Сарајеву. На почетку исказа, генерал Милошевић је јуче негирао да је његов корпус хотимично гранатирао и снајперисао становнике Сарајева. Караџић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и за узимање припадника мировних снага УН за таоце, 1992-95.

(Бета)

Коментариши чланак

Коментара