Вијести, Регион

ШУЛЦ: Рекао сам Ципрасу да неће бити отписа дугова, али Грчка неће напустити еврозону

ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПАРЛАМЕНТА ИМАО ДУГ НОЋНИ РАЗГОВОР СА НОВИМ ГРЧКИМ ВОЂОМ

        НОВА влада Грчке не може рачунати на то да ће јој европски партнери отписати дугове – изјавио је председник Европског парламента Мартин Шулц.

        Радио-станици Deutschlandfunk, он је открио да је прошле ноћи имао дуг телефонски разговор са победником грчких ванредних парлементарних избора Алексисом Ципрасом.

         „Рекао сам му да не могу да замислим да ће радикални захтеви, са којима су наступали и он и његова партија, добити подршку већине грађана Грчке и да ће партнери из ЕУ пристати да ти захтеви буду реализовани. Посебно сам му рекао да се ЕУ неће сложити са отписивањем грчких дугова“.

        Замољен да нешто каже о самом Ципрасу, Шулц је прво указао: „Боље је говорити са њим, него о њему“. Потом је ипак додао:

         „То је прагматик који одлично зна да ће морати да иде на компромисе. Уосталом, између онога што се у предизборним кампањама обећава и онога што се потом реализује – лежи дуги пут преговора“.

Председник Европског парламента Мартин Шулц

Председник Европског парламента Мартин Шулц

Шулц је изразио увереност да ће ЕУ и Ципрасова влада моћи да сарађују. Додао је и да Грчка неће напустити еврозону, али је при том нагласио да су Грчкој потребне повећане инвестиције и економски раст са отварањем нових радних места.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *